internetprovider

Digitip: overstappen van internetprovider: wat verandert er?

Stap over naar een andere internetaanbieder en bespaar geld of krijg sneller internet. Wat blijft hetzelfde na het overstappen en wat moet u opnieuw instellen?

Overstappen van internetprovider

Goedkoper, sneller internet of een verhuizing. Dat zijn meestal redenen om over te stappen van internetprovider. Bijvoorbeeld van Ziggo naar KPN, of andersom. Wie prijzen en aanbiedingen heeft vergeleken, kan een ander internetabonnement nemen. Dat is niet zoveel werk, want veel aanbieders verzorgen een overstapservice. Dat betekent dat de nieuwe aanbieder het oude abonnement opzegt. En dat het oude en nieuwe contract perfect op elkaar aansluiten.

Nieuwe router en wifi-wachtwoord

De gebruiker moet thuis wel een aantal dingen zelf doen. Wie overstapt, krijgt een nieuwe router voor de draadloze verbinding. Met de gebruiksaanwijzing moet u die dan werkend krijgen. (En lukt dat niet, dan kan er meestal een monteur komen.) Bij een nieuwe router horen een nieuwe netwerknaam en wachtwoord. Op alle apparaten die met internet werken, moet dus opnieuw verbinding gemaakt worden. Dat is een kwestie van het wachtwoord intypen op de laptop, telefoon en tablet. En mogelijk op andere apparaten, zoals een draadloze printer. Ook moet de oude router via een al gefrankeerde doos met de post terug naar de vorige internetaanbieder.

Blijft uw e-mailadres bij de nieuwe internetprovider bestaan?

Wie een e-mailadres gebruikt van de provider (@kpnmail.nl, @ziggo.nl), verliest dat adres bij een overstap. En dus ook alle opgeslagen e-mails. Er is een overgangsperiode van 6 maanden. Daarna verwijdert de oude provider het mailadres en alle mails. Bij een aantal providers is het mogelijk om tegen betaling het mailadres te houden. Maar wie webmail gebruikt, zoals Gmail of Outlook, heeft dit probleem niet.

Ook tv en vaste telefonie

Sommige mensen hebben ook tv en internet bij dezelfde aanbieder. Een (vast) telefoonnummer behouden kan meestal wel, dus dat is geen probleem. Qua tv kan er wel wat veranderen, maar dat heeft u zelf in de hand. Want u kiest hoeveel zenders en welke andere mogelijkheden in het abonnement zitten. Daar hoort mogelijk een nieuwe mediabox bij. Het tv-toestel kan hetzelfde blijven.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie