Een man is aan het luisteren naar luisterboeken

Digitip: Hoe kom ik aan luisterboeken?

Beleef boeken met uw oren. Luisterboeken zijn handig voor wie lezen lastig vindt of wie graag 2 dingen tegelijk doet.

Wat zijn luisterboeken/audioboeken?

Een luisterboek of audioboek is een ingesproken boek. Iemand leest het boek voor. Dat wordt opgenomen en luisteraars spelen die opname af. In de boekhandel worden luisterboeken soms nog op cd verkocht. Maar vaker zijn ze als audiobestand te koop of te huur. Beluister de luisterboeken op een smartphone, tablet of computer. Er zijn verschillende manieren om aan luisterboeken te komen. We bespreken er een aantal.

Gratis luisterboeken

Hier en daar zijn er gratis audioboeken te vinden. Dit zijn vaak oude boeken, waarvan het auteursrecht is verlopen.

Boeken luisteren op YouTube

Op YouTube staan wat gratis audioboeken. Gebruik de zoekfunctie en typ ‘luisterboek’, ‘audioboek’, ‘gratis luisterboek’ of ‘luisterboek Nederlands’ om gratis boeken te vinden. U kunt de audiobestanden van YouTube niet downloaden, dus ze zijn alleen via de website of app van YouTube te beluisteren.

Luisterboeken Spotify

Voor wie goed zoekt zijn er op Spotify ook gratis luisterboeken te vinden. Neem bijvoorbeeld de afspeellijst Annie M.G. Schmidt, met een aantal kinderverhalen. Of typ gewoon ‘luisterboek’ in de zoekbalk en kijk wat u vindt.

LibriVox

LibriVox heeft audioboeken in heel veel talen, ingesproken door vrijwilligers. Dit zijn oude boeken, zoals van Charles Dickens en Jules Verne. Gebruikt de site zo:

 • Open de website LibriVox.
 • Klik op een titel die u wilt beluisteren.
 • Er opent een overzicht met alle hoofdstukken/onderdelen van het boek. Meteen beluisteren? Klik op de afspeelknop bij het deel dat u wilt beluisteren.
 • Downloaden? Klik links achter ‘Whole book (zip file)’ op Download. Het boek komt als zip-bestand in de map ‘Downloads’.

Luisterboeken van de bibliotheek

Bij de bibliotheek leent u audioboeken via de app ‘Online Bibliotheek’. Wie lid is van de bieb kan 10 luisterboeken tegelijk lenen. Een klein deel van de audioboeken is gratis. Hiervoor moet u wel eerst de app downloaden en een account aanmaken.

Luisterboek kopen (los)

Net als papieren boeken, zijn ook luisterboeken bij de boekhandel te koop. Bijvoorbeeld bij Libris of De Slegte. Let daarbij op of u een luisterboek op cd of als geluidsbestand koopt.

Luisterrijk

De online luisterboekenwinkel Luisterrijk.nl heeft meer dan 6.000 Nederlandstalige audioboeken. Denk aan klassiekers van Roald Dahl en Tolkien, maar ook nieuwe boeken en complete cursussen. U koopt een boek als audiobestand dat elke mediaspeler kan afspelen. Of koop en luister via de Luisterrijk-app.

Abonnement voor audioboeken

Er zijn meerdere diensten waarbij gebruikers een (maand)abonnement kunnen nemen om luisterboeken te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld Storytel. Dat is een app voor Nederlandse audioboeken én e-boeken. Een soortgelijke dienst is Bookchoice. Die heeft ook luisterboeken en e-boeken voor een vast bedrag per maand. Maar luisteren kan niet onbeperkt. De dienst kiest elke maand 8 boeken die gebruikers kunnen lezen of luisteren. Een andere dienst is Podimo met Nederlandse luisterboeken en heel veel podcasts.

Speciaal voor mensen met een leesbeperking (zoals blindheid, dyslexie) is er Passend Lezen. Deze bibliotheek heeft een enorme collectie met ook hoorspelen, hoorcolleges en ingesproken dagbladen en tijdschriften. Wie een abonnement neemt, kan luisteren via de website en de app ‘Passend Lezen’.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie

Reactie

  huubvandepol says:

  Leuk artikel over luisterboeken!
  Kleine aanvulling: Luisterrijk heeft een assortiment van bijna 20000 luisterboeken. Flink meer dan de 6000 uit het artikel dus!
  Ook is er bij Luisterrijk een klein aantal gratis luisterboeken te vinden, waarmee u zonder kosten kan proberen hoe alles werkt.
  Disclaimer: ik werk bij Luisterrijk 🙂