webwinkelkeurmerk

Digitip: hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk?

Let op voordat u een aankoop doet. Controleer het webwinkelkeurmerk of u te maken heeft met een betrouwbare webwinkel. In deze Digitip vertellen we hoe u dat doet.  

Alleen een logo zegt niks

Over het algemeen voeren betrouwbare webwinkels een keurmerk. Zij betalen dan voor een certificaat dat hun betrouwbaarheid aangeeft. Maar controleer of dit keurmerk ook echt is! Een logo van het keurmerk bij de webshop zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten.

Klikken op het keurmerk

Er bestaan 2 grote Nederlandse keurmerken: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Hun keurmerk hoort aanklikbaar te zijn. Webwinkels betalen voor het keurmerk en krijgen daarvoor een certificaat. Neem als voorbeeld Bol.com. Dat is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Hun logo is onderaan elke pagina op Bol.com te vinden. Klik erop en u komt terecht op een pagina van Thuiswinkel Waarborg, waar het certificaat wordt getoond.

Keurmerken checken via de site

Is het keurmerk niet aanklikbaar, of vertrouwt u het nog steeds niet? Op de site van een keurmerk is na te gaan welke winkels daadwerkelijk zijn aangesloten. Surf naar de site van het keurmerk en controleer of de webwinkel in de lijst voorkomt.

Geen keurmerk? Niet per se onveilig

U ziet een aantrekkelijke aanbieding, maar er is geen keurmerk te vinden. Dan loopt u een risico. Maar niet alle webwinkels zonder keurmerk zijn onveilig. Zo’n licentie bij een keurmerk kost geld en dat hebben niet alle webwinkeleigenaren er voor over. Dit geldt zeker voor kleinere webwinkels. Zoek naar ervaringen van anderen als u twijfelt aan de betrouwbaarheid van een webwinkel.

Ervaringen van anderen controleren

Bij twijfel kunt u terecht bij Trustpilot. Deze website verzamelt ervaringen van andere mensen die een site of ander product hebben geprobeerd. Typ de naam van uw webwinkel in het zoekveld en lees de ervaringen van anderen. Zijn deze overwegend negatief, of is de webwinkel helemaal niet te vinden? Zie dan af van de koop.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld de webshop Trekinn. Deze site heeft verleidelijke aanbiedingen op het gebied van wandelkleding. Maar geen keurmerk. Op Trustpilot is te zien dat de ervaringen overwegend negatief zijn. Zou u dan toch kopen? De shop MudSeatTrails daarentegen heeft evenmin een keurmerk, maar krijgt bijna uitsluitend goede kritiek.

Bekende namen, let op phishing

Bij de bekende grote webwinkels hoeft u zich geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid. Denk aan Bol.com, Wehkamp, Zalando of Coolblue. Maar wees er wel zeker van dat u bij de echte website winkelt en niet bij een namaakvariant. Controleer daarvoor de url op fouten. Is het webadres bijvoorbeeld ‘www.boll.com’ in plaats van ‘www.bol.com’, dan bent u op het verkeerde adres. Klik de site weg en vul uw gegevens niet in.

Bij twijfel, doe een kleine bestelling

Geeft u een webshop het voordeel van de twijfel, doe dan eerst een kleine bestelling om ervaring op te doen met de winkel en kies voor achteraf betalen. Kan dit niet, gebruik dan PayPal of uw creditcard. Dan krijgt u aankoopbescherming. Zoek in het geval van een creditcard de bijbehorende voorwaarden op bij uw eigen creditcardmaatschappij.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie