Slimme thermostaat

Digitip: een slimme thermostaat, hoe werkt dat?

De verwarming lager of hoger zetten kunt u ook doen met een slimme thermostaat. In deze digitip leggen we uit hoe dat werkt. 

Wat is een slimme thermostaat?

Een thermostaat is een apparaat met een thermometer die de omgevingstemperatuur meet. De gebruiker stelt in wat deze omgevingstemperatuur moet zijn. Daarna regelt de thermostaat dat die temperatuur bereikt wordt door de verwarming aan of uit te zetten. Eenvoudige thermostaten kunnen niet meer dan dat. Geavanceerdere varianten zijn per uur en per dag programmeerbaar. Zo kan de gebruiker instellen dat de verwarming aan het eind van de avond lager mag. (Helemaal uit wordt tegenwoordig afgeraden, omdat in de ochtend het huis opnieuw verwarmen meer energie kost dan de temperatuur te verlagen tot bijvoorbeeld 15 graden.)

Maakt u de thermostaat slim, dan is het apparaat via internet te bedienen. Daar is dan een speciale app voor nodig die werkt op tablet of smartphone. Vanzelfsprekend blijft zo’n thermostaat ook op de gebruikelijke manier te bedienen. Wie geen tablet of smartphone gebruikt, heeft niet veel aan een slimme thermostaat. Tenslotte zijn er slimme thermostaten die gekoppeld kunnen worden aan spraakassistenten zoals de Google Assistent. Het extra gemak is dat u dan tegen zo’n assistent bijvoorbeeld kunt zeggen ‘zet de verwarming een graadje hoger’.

Functies slimme thermostaat

Maar waarom zou je alles waar een knop aan zit, slim maken? Een thermostaat dient de kamertemperatuur behaaglijk te houden, daar zijn geen verdere flauwekulletjes bij nodig. Toch is een slimme thermostaat handig. Bijvoorbeeld als u onderweg er ineens aan denkt dat de verwarming nog aan staat terwijl er niemand thuis is. Met de app schakelt u ook op afstand de verwarming uit. Met hoge gasprijzen geen overbodige luxe.

Er zijn zelfs slimme thermostaten die zelflerend zijn. Dat wil zeggen dat ze de instellingen aanpassen op basis van uw weekritme. De thermostaat Nest van Google bijvoorbeeld weet wanneer u niet thuis bent. Of nauwkeuriger gezegd: wanneer de gekoppelde smartphone buitenshuis is. Aan de hand daarvan stelt Nest een verwarmingsschema op.

Slimme radiatorknop

Ook een radiatorknop kan slim zijn. Wie op elke radiator een slimme knop zet kan deze via een app bedienen. En op die manier de temperatuur in de huiskamer en slaapkamer afzonderlijk regelen. Handig om voor het slapen gaan de koude slaapkamer nog even op de ideale temperatuur (plusminus 18 graden) te brengen.

Slimme meter

Een slimme thermostaat is iets anders dan een slimme meter. De meeste huizen hebben tegenwoordig in de meterkast een meter waarop het energieverbruik is af te lezen. Een slimme meter stuurt het verbruik direct door naar de leverancier. De gebruiker kan het verbruik elk moment opvragen via de website van de energiemaatschappij en via een app. Handig, want zo kunt u zien hoeveel het verbruik is per maand. Vaak is er een vergelijking met het verbruik van het jaar ervoor. Zo kunt u zien of u meer of minder verbruikt en wat het gemiddelde is bij uw type woning. Bovendien hoeft u niet langer 1 keer per jaar de meterstanden door te geven.

Veiligheid en privacy

Slimme apparaten slaan gegevens op, dus ook een slimme thermostaat. Daarmee komt de privacy om de hoek kijken. Hoewel elke fabrikant belooft de gegevens beveiligd op te slaan en ze niet te gebruiken voor andere doeleinden, weet de gebruiker nooit zeker hoe er met de persoonlijke gegevens wordt omgegaan. De wetten rondom privacy waar fabrikanten zich aan moeten houden, zijn streng. Toch heeft bijvoorbeeld Google geen goede reputatie op dat gebied. Andere fabrikanten hebben minder belang bij het verzamelen van persoonlijke gegevens.

Daarnaast kunnen hackers ook interesse hebben in uw verbruik. Hiermee valt namelijk te achterhalen wanneer u thuis bent of niet. Lees meer over het gebruik en de risico’s op de site van de Rijksoverheid.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een antwoord