Digitip: Computeronderhoud

Voor doorsnee computeronderhoud heeft Windows tal van ingebouwde hulpprogramma’s. Installeer daarnaast niet al te veel programma’s, dat is nergens voor nodig.

Basisprogramma’s

Twee belangrijke hulpprogramma’s die in elke Windows-versie voorkomen zijn ‘Schijfopruiming’ en ‘Schijfdefragmentatie’. Deze programma’s zorgen dat overbodige bestanden verwijderd worden en dat de gegevens op de harde schijf netjes worden geordend.

Schijfopruiming

Windows slaat allerlei zaken op. Ook tijdelijke gegevens. Met Schijfopruiming gaat het systeem na welke gegevens verwijderd kunnen worden. Zoals tijdelijke bestanden, tijdelijke internetbestanden en bestanden die in de Windows-Prullenbak staan. Na de controle kunt u kiezen welke bestanden u definitief wilt verwijderen.

Schijfdefragmentatie

Defragmenteren: wat is dat nu weer en waar is het goed voor? Dat zit zo: de harde schijf bevat alle opgeslagen informatie. Dat zijn programma’s en bestanden. Alles wordt in kleine pakketten opgeslagen. En die pakketjes kunnen op verschillende plekken terechtkomen. Dus wat u ziet als één bestand, bijvoorbeeld een foto of een Word-document, is in werkelijkheid een verzameling van die kleine pakketten. Het kost elke keer tijd om al die pakketjes op te halen en aan u te tonen als één bestand. Defragmenteren wil zeggen: al die pakketjes weer bij elkaar op de harde schijf plaatsen. Daardoor gaat het ophalen sneller. Windows 10 regelt dit automatisch, u hebt er geen omkijken naar.

Opmerking: tegenwoordig zijn er ook SSD-schijven. Deze schijven hoeven niet gedefragmenteerd te worden. Het hulpprogramma herkent zo’n schijf en zal deze met rust laten. Dus zorg dat u hem niet zelf selecteert.

Programma’s verwijderen

Laat ongewenste en ongebruikte programma’s niet op de pc staan. Weg ermee. Dat kan prima via het systeem zelf, maar u kunt het ook door het gratis te downloaden programma Revo Uninstaller laten doen.

CCleaner

Wilt u het opschoonwerk liever uitbesteden, installeer en gebruik dan de gratis versie van het programma CCleaner. Maak wel altijd eerst een herstelpunt (zie hieronder) voordat u met het pakket aan de slag gaat.

Herstelpunten

Mét of zonder onderhoud, misgaan kan het altijd. Daarom zijn er herstelpunten. Gebruik ze! Een herstelpunt is een momentopname van de computer. Gaat er wat mis kunt u altijd terug naar de laatste momentopname.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip inmiddels verouderd zijn.

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Zeer zinvolle adviezen, niets op aan te merken. Ik maak eens per week de schijf schoon, waardoor ik gevrijwaard blijf van rotzooi op de harde schijf. Daarnaast verwijder ik eens per week de geschiedenis op internet, zodat ik ook alle spyware uit mijn internetgeheugen kwijt ben. Internet maakt namelijk gebruik van (kleine) programma’s in jou internet om te controleren wat jij allemaal doet op internet. Je gaat als volgt te werk: rechtsboven zie je 3 zwarte streepjes. Klik die aan, ga naar geschiedenis, en volg de instructies. Je kunt de geschiedenis instellen van een uur tot langer dan een maand. Neem de langste instelling, om alles te verwijderen.

  fpgh says:

  Een heel handig Gratis programma is ook Glary Utilities dan kan met 1 klik de computer Veilig opschonen, er bestaat ook een betaalde versie, maar de Gratis versie voldoet gewoon goed.
  Naast de 1 klik mogelijkheid bestaat er in het programma ook meerdere mogelijkheden.
  Met het programma kan er niets fout gaan , en dat is natuurlijk ook een voordeel, U hoeft niet bang te zijn dat U bepaalde programmas verliest.
  U kan met dit programma uw harde schijf ook defragmenteren, het is heerlijk snel en voldoet aan alle eisen.
  U kunt de Gratis versie downloaden via de zoekmachine Google