Mac

Digitip: bureaublad van de Mac opruimen

Ruim het Bureaublad op om de Mac lekker overzichtelijk te houden. Creëer met onze 5 tips een rustig Bureaublad.

Opgeruimd Bureaublad op de Mac

Het Bureaublad is het 1e dat u ziet als de Mac is opgestart. Hier begint elk gebruik van het apparaat en het eindigt er vaak ook weer. Wel zo fijn dus als hier niet tientallen bestanden en programma’s door elkaar staan. Zo kunt u rustig aan de slag op het apparaat.

1. Verwijder onderdelen van het Bureaublad

Staan er onnodige documenten en bestanden op het Bureaublad? Loop er eens goed doorheen en verwijder bestanden of verplaats ze naar een andere plek. Het is het beste om documenten en bestanden niet op het Bureaublad te hebben staan. Daar wordt de Mac trager van. Een snelkoppeling naar een map, bestand of document is geen probleem, als u het niet onoverzichtelijk vindt.

Gooi een document of bestand weg als u het niet meer wilt gebruiken.

 • Klik met de rechtermuisknop op het bestand of programma.
 • Klik op Verplaats naar prullenmand.

2. Bestanden verplaatsen naar de Finder

Verplaats zo een document of bestand naar een plek in de Finder. Zo maakt u ruimte op het Bureaublad, en zijn de documenten en bestanden opgeslagen waar ze thuishoren.

 • Open de Finder. Dit is het pictogram van het lachende gezichtje op het Dock.
 • Ga naar de plek waar u het bestand of programma wel wilt bewaren.
 • Klik op het Bureaublad op het pictogram van het bestand of programma.
 • Houd de muisknop ingedrukt en sleep het pictogram naar de juiste plek in de Finder.

3. Maak snelkoppelingen

Een map is een handige plek om bestanden die bij elkaar horen op te slaan. Maar mappen horen thuis in de Finder. Wilt u graag een map op het Bureaublad? Verplaats hem dan eerst naar de Finder en maak er dan vanuit de Finder een snelkoppeling van op het Bureaublad. Dan is de map altijd bereikbaar op het Bureaublad, maar kost het geen extra opslagruimte.

4. Sorteer mappen en apps

De pictogrammen van mappen, apps en bestanden op het Bureaublad zijn naar eigen wens te sorteren. Zet ze bijvoorbeeld op alfabetische volgorde. Verplaats handmatig mappen en bestanden door erop te klikken, de muisknop ingedrukt te houden en de pictogrammen te verslepen. Maar er is ook een handige truc om de pictogrammen op het Bureaublad door het apparaat te laten sorteren.

 • Klik met de rechtermuisknop ergens op het Bureaublad.
 • Klik op Sorteer op.
 • Kies hoe de pictogrammen moeten worden gesorteerd. Klik bijvoorbeeld op Naam, Soort, Bewerkingsdatum, Aanmaakdatum, Grootte of Tags.

De Mac sorteert de pictogrammen automatisch op de gekozen manier.

5. Verklein of vergroot pictogrammen

Zijn de pictogrammen op het Bureaublad te klein of juist te groot? Pas de grootte van de pictogrammen aan om het voor u overzichtelijk te maken:

 • Klik met de rechtermuisknop ergens op het Bureaublad.
 • Een menu verschijnt. Klik onder in dit menu op Toon weergaveopties.
 • Een nieuw venster opent. Verschuif het wijzertje bij ‘Symboolgrootte’ naar links of rechts om de pictogrammen kleiner (links) of groter (rechts) te maken.
 • U ziet op het Bureaublad direct wat er gebeurt met de pictogrammen. Tevreden? Sluit het venster met het rode bolletje linksboven.

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie