Duur 01:20
Gepubliceerd op 19 januari 2021

Boekhandelactie werpt vruchten af: “ik krijg meer bestellingen”

Door de sluiting van niet- essentiële winkels hebben veel ondernemers het zwaar. De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is een actie gestart voor alle boekhandelaren die nu dicht zijn: Steun je boekhandel. Daarmee hoopt de organisatie mensen te bewegen om juist nu boeken te bestellen bij de lokale boekhandel. De actie lijkt tot nu toe succesvol. 

Hartverwarmend

“We krijgen ongelofelijk veel extra boekbestellingen binnen, echt hartverwarmend.” Wie het Haarlems Dagblad leest is deze opmerking van boekenhandelaar Daan van der Valk tegengekomen in 1 van de afgelopen edities. Can der Valk werkt bij De Vries Boeken in de Haarlemse binnenstad en daar merken ze dus dat de actie van het CPNB nu al de vruchten afwerpt. De CPNB bevestigd tegenover nieuwswebsite nu.nl dat deze tendens niet alleen maar in Haarlem waarneembaar is. Volgens de stichting geldt dit beeld voor heel Nederland.

Meer bestellingen

Ook in Assen is dit aan de hand. Linda Schipper van kinderboekhandel Rapunsel wordt naar aanleiding van de start van de actie Steun je boekhandel geïnterviewd door RTV Drenthe, waarna de bestellingen binnenstromen. “Het liep al wel lekker en we merkten al dat mensen voor de actie ook vaker kozen voor het kopen bij lokale ondernemers, maar sinds de uitzending zijn er wel echt flink meer bestellingen binnengekomen.” Op maandag 18 januari 2021 zit het fragment uit de uitzending van RTV Drenthe ook in het MAX Ouderenjournaal. Het fragment begint rond 4.37 minuten. Bovenaan dit artikel kunt u ook een video bekijken waarin de Tilburgse boekhandelaar Ruud Mutsaers vertelt wat hij merkt van de CPNB-actie.

Succes

Volgens Linda Schipper is de actie van CPNB zo succesvol omdat er veel ruchtbaarheid aan gegeven is en nog steeds gegeven wordt. “Alle grote schrijvers en illustrators doen mee, op sociale media komt er veel over voorbij en schrijvers brengen in de grote steden zelf ook boeken rond. Je kunt er gewoon niet omheen.”

Welkome afleiding

Steun je boekhandel zorgt niet alleen voor aandacht voor de boekhandels, maar ook voor het lezen zelf. Juist in deze periode is het lezen van een goed boek een welkome afleiding, vertelt Schipper. “Omdat je eigenlijk helemaal nergens naartoe kunt, kan een boek je echt even op een andere plek brengen. Je kunt een beetje ontsnappen door te lezen.”

Helpt u ook?

Wilt u uw lokale boekhandel ook steunen? Vrijwel alle boekhandels bezorgen boeken momenteel thuis. U kunt hier vaak ook luisterboeken kopen, als u liever op die manier een boek volgt. Sommige boekhandels verkopen ook e-boeken. Als u wilt weten hoe u een e-boek op uw e-reader krijgt kunt u deze digitip over dit onderwerp raadplegen.

Boekenactie bij Goeiedag Haandrikman!

Op 14 januari 2021 spreekt MAX-dj Bert Haandrikman in zijn show met boekhandelaar Margreet de Haan over de actie. Hieronder kunt u het fragment terugluisteren.

 

* De foto boven die artikel is puur illustratief. Linda Schipper staat er niet op.

(Bron: RTV Drenthe, Haarlems Dagblad, Linda Schipper, CPNB, NOS, ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer