Duur 04:25
Gepubliceerd op 16 november 2015

Tuinvogels voeren

Vogels kunnen het hele jaar worden gevoerd. Ze zullen zich niet snel volproppen als hun honger is gestild. Ook zullen ze niet verleren zelf voedsel te vinden. Dus help ze gerust een handje!

Voeren kan het hele jaar, maar vergeet de vogels vooral niet bij vorst en sneeuw. Vetbollen en pinda’s zijn goed in de winter maar niet in de lente en zomer. Vet bederft namelijk bij hogere temperaturen.

Tips

 • Vogels lusten zaden pinda’s, rozijnen, appels en vetbollen.
 • Voer op verschillende plaatsen in de tuin.
 • Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon.
 • Hang een nestkast op. Vogels kunnen dan vast wennen, voor als het lente wordt. In de winter wordt een nestkast vaak als slaapplek gebruikt.
 • Laat strooivoer niet te lang liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken.

Verwennen

Op de website van Vogelbescherming Nederland staan nog meer tips over het voeren van vogels. In het radioprogramma Wekker-Wakker! vertelt boswachter André Donker over de voorbereidingen die u kunt treffen voor het voeren van vogels. In de herfst is er nog genoeg eten in de natuur beschikbaar, maar u kunt de vogels nu alvast verwennen zodat ze tijdens de winter ook blijven rondfladderen in uw tuin.

Heeft u nog een goede vogelvoedertip?

Geef een reactie

Reactie

  RABE says:

  Ik maak zelf vetbollen. In kleine blikjes (tomatenpuree) boor ik een gaatje. Daardoor gaat een stukje touw.
  In een pannetje smelt ik ZOUTLOOS frituurvet. In de blikjes wat zaden en het gesmolten vet. Even in de koelkast laten stollen en klaar. Deze blikjes zijn in de koelkast, (in een plastic zakje) wel een jaar houdbaar.
  Een goed en goedkoop alternatief voor vetbollen. En dit geeft ook minder rommel want het kruimelt niet.

Bekijk ook

Meer