browser

Surfen op het web: in welke browser?

Om deze pagina te kunnen zien, heeft u een internetbrowser nodig. Een browser is een computerprogramma dat internetpagina’s laat zien. Anders gezegd; het maakt gegevens die op webservers staan leesbaar, zoals teksten, afbeeldingen en video’s. De meeste mensen gebruiken maar één browser om internetpagina’s te openen. Terwijl het toch handig kan zijn om meerdere browsers te hebben en tegelijk te gebruiken. Maar welke? 

Snuffelen

De letterlijke vertaling van browsing is rondkijken, snuffelen en doorbladeren. Het woord werd al voor het ontstaan van het world wide web gebruikt als woord voor programma’s  waarmee een gebruiker kan bladeren door teksten. De eerste internetbrowser werd uitgevonden in 1992: de Mosaic. Na de lancering van Mosaic richtten de makers Netscape op. Netscape is verantwoordelijk voor de eerste veelgebruikte webbrowser Netscape Navigator. Later volgt  Microsoft met Internet Explorer.

Welke browser?

browserBij de aanschaf van een computer was het tot voor kort zo dat daar standaard de web-browser van de maker van Windows wordt bijgeleverd: Internet Explorer. Bij Apple is dat de browser Safari. Veel mensen gebruiken om die reden vaak ook maar één browser. Tegenwoordig zijn er heel veel gratis browsers beschikbaar om op het web te surfen. Toch kan het handig zijn om meerdere browsers te hebben en af te wisselen in het gebruik. Zo worden bijvoorbeeld 360-graden video’s beter ondersteund in Firefox en Chrome, video’s die de kijker rond laat kijken door te klikken in het beeld.

  1. Google Chrome
    Die kunt u hier downloaden
  2. Firefox
    Die kunt u hier downloaden
  3. Safari (alléén te gebruiken op een Apple-computer)
    Hier kunt u meer lezen over Safari.

Installeren van een internetbrowser

In een aantal stappen kunt u eenvoudig een browser op uw computer installeren. Komt u er alleen niet uit? Vraag dan een van uw (klein) kinderen of iemand die kennis van computers heeft.

Stap 1: Klik op bovenstaande linkjes om naar de gewenste browseraanbieder te gaan.

Stap 2: Klik vervolgens op de “Nu Downloaden” knop en accepteer eventuele voorwaarden.

Stap 3: Ga naar het gedownloade bestand om de browser te installeren (vaak terug te zien onderin uw browser of in de map waar downloads worden opgeslagen).

Stap 4: Installeer de browser.

360-graden video’s

Heeft u hierna of had u al een andere browser? Kijk dan eens naar één van de vele 360-graden video’s op YouTube. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Grand Canyon of het Noorderlicht. Wist u dat MAX Maakt Mogelijk ook een 360-graden video heeft geupload? Deze is hier te zien!

Geef een reactie