kunstschat

Een potentiële kunstschat gevonden? Met deze tips ontdekt u of u beet heeft

September is bij uitstek de maand waarin Nederland het huis weer eens flink opruimt. Tijdens dit opruimen kunnen er zomaar kunstobjecten opduiken die misschien wel veel waard zijn. Om er achter te komen of iets daadwerkelijk waardevol is, is een bezoek aan taxateur of Tussen Kunst & Kitsch niet nodig. Met deze tips komt u ook al een heel eind. 

Iets gevonden? Zet het neer of hang het op

Ook mensen die helemaal geen verstand hebben van kunst, kunnen vaak zelf al enigszins inschatten of een fonds van de zolder wel of niet iets waard is. In de krant Tubantia geeft veilingexpert Anita Helmy de tip om het object een weekje op te hangen of neer te zetten in huis. Er gewoon naar kijken vergroot de kennis over bijvoorbeeld kleurgebruik of compositie al. Op ten duur voelt u zelf aan of het echt iets bijzonders is, of niet.

Let op de merkjes en tekens

Bijna alle kunstvoorwerpen bevatten merken of andere kenmerkende tekens. Deze tekens kunnen onder meer slaan op wie het heeft gemaakt en het tijdperk waarin het is vervaardigd. Wat deze informatie betekent voor de waarde van het object, weet u zodra u een zoekmachine op internet raadpleegt. Als het echt wat waard is, is er ongetwijfeld iets over te vinden.

In welke staat verkeert het object?

Stel: u vindt een zeer bijzonder beeldje achterin de kast, maar het hangt van de secondelijm aan elkaar en mist een stukje. Dan is de kans groot dat het niet zoveel waard is, hoe bijzonder u het ook acht. Door mankementen of restauraties zakt de prijs immers snel.

Maak er foto’s van

Het loont vaak om foto’s te maken van een potentieel waardevol kunststuk. Deze foto’s kunt u online uploaden op verschillende websites waar taxateurs het vervolgens op waarde schatten. Zo heeft u in elk geval een eerste indicatie van wat het mogelijk waard is.

Is het iets waard en wilt u verkopen?

Als u denkt echt iets bijzonders in handen te hebben en u wilt het verkopen, dan is het wel verstandig om een taxateur in de arm te nemen. Zij kunnen beoordelen wat het object precies waard is, zodat u weet wat u kunt vragen als u bij een antiekhandelaar aanklopt. Is het stuk dat u wil laten taxeren een beetje vuil en wilt u het graag schoonmaken voordat u het laat taxeren? Doe het niet. Veel kunstobjecten moeten op een specifieke manier worden schoongemaakt door een expert.

(Bron: Tubantia, Parool, vdhende.nl, Catawiki, archief)
(Beeld: Wikipedia)

Geef een antwoord