Zijn uw draadloze oortjes nog te redden als ze per ongeluk in de wasmachine belanden?

Oeps, draadloze oortjes in de wasmachine: zijn ze nog te redden?

Draadloze oordopjes kunnen handig zijn; u heeft geen last van een draad én ze zijn makkelijk te vervoeren. Maar wat als u uw draadloze oortjes per ongeluk in uw broekzak laat zitten, los of in de oplaadcase, en deze broek al in de wasmachine belandt? Zijn deze oortjes dan nog te redden?

Oplaaddoosje

Enerzijds is het een voordeel dat de draadloze oortjes zo klein zijn dat ze in uw broekzak passen, anderzijds vergroot het wel de kans dat u ze per ongeluk mee wast in de wasmachine. Elektronische apparaten kunnen doorgaans niet goed tegen teveel water, maar zijn wel zo gemaakt dat u ze ook in de regen kunt gebruiken. Met een beetje geluk is het dan ook mogelijk dat uw oortjes de wasbeurt overleven. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat de oortjes in het oplaadcase zitten. Als dit niet het geval is, zijn ze hoogstwaarschijnlijk niet meer te redden. Zitten ze wel in het oplaaddoosje, dan kunt u geluk hebben.

Schakel bluetooth uit

Als u erachter komt dat uw draadloze oortjes in de wasmachine terecht zijn gekomen, koppel dan meteen bluetooth los van de oortjes. Dit kunt u doen door naar de bluetooth-instellingen van uw smartphone te gaan en daar de verbinding met de oortjes te verwijderen. Als u verder nergens bluetooth voor gebruikt, kunt u er ook simpelweg voor kiezen om bluetooth volledig uit te schakelen op uw smartphone. Door bluetooth los te koppelen of uit te schakelen probeert uw smartphone geen verbinding meer te maken met uw oortjes. Hierdoor verkleint u de kans dat er kortsluiting ontstaat. Meldpunt raadt in een eerder artikel aan om bluetooth te allen tijde uit te zetten als u het niet gebruikt.

Ontdekt u tijdens de wasbeurt dat uw draadloze oortjes in de wasmachine zitten? Probeer dan het wasprogramma vroegtijdig te stoppen.

Laat de draadloze oortjes drogen

Waarschijnlijk wilt u het liefst gelijk weten of uw oortjes het nog doen zodra ze uit de wasmachine komen. Toch doet u er verstandig aan om even geduld te hebben. Ze moeten namelijk eerst drogen. Aangezien er weinig lucht bij de binnenste delen van het oortje komt, kan dit wel even duren. Wacht minstens 24 uur, maar bij voorkeur zelfs nog langer.

Leg de draadloze oordopjes tijdens het drogen op een plek waar ze goed kunnen doorluchten. Zet er geen hete lucht van bijvoorbeeld een föhn op. Deze warme lucht kan de oortjes aan de binnenkant beschadigen. Het kan geen kwaad om er zachtjes een ventilator op te richten, maar als u geen haast heeft, kunt u ze net zo goed op natuurlijke wijze laten drogen. Leg ze ook niet in de rijst. Het stof tussen de rijst kan in de oortjes gaan zitten, waardoor ze beschadigen.

Zijn ze eenmaal droog, maar blijkt dat ze kapot zijn gegaan in de wasmachine? Ga dan na of het binnen uw inboedelverzekering valt, indien u deze heeft. Met een beetje geluk heeft u een verzekering die dergelijke ongelukken dekt.

(Bron: NU.nl, Wasmachine, Independer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    N8W8 says:

    Je kunt natuurlijk ook bij een audicien (gehoorspecialist) een droogdoosje (plastic bakje met 2 vakjes, waar, als de deksel wordt gesloten, toch in open verbinding staan met elkaar) en zakjes silicagel, dat zijn die hele kleine zakjes met korrels, die vaak in schoenendozen, handtassen etc zitten en dat zorgt er voor dat vocht uit producten zoals schoenen, handtassen etc. opneemt.
    Je kunt natuurlijk ook de zakjes silicagel, als je die aantreft in een verpakking, op voorhand bewaren en zelf een soort droogdoosje fabriceren als de oortjes moeten drogen.
    Succes!