Duur 30:00
Gepubliceerd op 5 december 2013

Langer thuis wonen dankzij domotica

Domotica is slimme technologie in huis. Het stelt mensen met dementie of een verstandelijke beperking in staat langer thuis te wonen. Bovendien vermindert daardoor de druk op de zorg, die door de vergrijzing toeneemt. Maar er zijn ook kritische geluiden.

Wat is domotica?

Het woord Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica. Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. Het gaat dan om functies te besturen (verwarmen, ventileren, verlichten, etc.) en diensten uit de woonomgeving te gebruiken (alarmeren, telefoneren, televisie kijken, etc.). Dit gebeurt bij voorkeur flexibel: op elke plek en op elk tijdstip dat het de bewoner past, met een gemakkelijke bediening en desgewenst op afstand.

Zorg op afstand

Zorginstellingen gebruiken domotica steeds vaker. Dit systeem ondersteunt het dagelijkse leven van een patiënt. De verwarming gaat bijvoorbeeld automatisch aan wanneer iemand een ruimte betreedt, huishoudelijke apparaten schakelen zichzelf na een bepaalde tijd uit en ’s nachts wordt de looproute naar het toilet automatisch verlicht.

Veiligheid

Ook het bewaken en beveiligen van de bewoner heeft prioriteit bij domotica in de zorg. Deuren vallen automatisch dicht of gaan open. De bereikbaarheid van verzorgenden en persoonlijke begeleiders is veel beter door een mobiel alarmeringssysteem. Ook kunnen zij door uitluistersystemen controleren of alles goed gaat.

Kanttekening

Domotica is een veelbelovende ontwikkeling in de zorg. Wel vindt drs. Niemeijer van het VU Medisch Centrum die hierover een handreiking schreef, dat het belangrijk is om na te gaan of er meerwaarde is voor de bewoner. Daarnaast stelt hij terecht de vraag of de privacy door deze slimme technologie niet in het geding komt. De voordelen moeten hier tegen opwegen. Hij raadt aan altijd de behoefte aan privacy per persoon en per situatie te bekijken. De slimme technologie in huis biedt niet automatisch meer veiligheid. Techniek kan het laten afweten, reageren op domotica blijft mensenwerk.

Woning aanpassen

In Tijd Voor Meldpunt! werd eerder aandacht besteed aan het langer thuis blijven wonen. U kunt in de aflevering bekijken wat er allemaal nodig is om je woning aan te passen met de bijbehorende kosten. Ook domotica komt hier aan de orde.

Meer lezen over domotica kan in de handreiking van het VU Medisch Centrum.

Geef een antwoord

Reactie

    Jet says:

    Voor mij zijn ze ook aan het uitzoeken of domotica er mag komen want als mijn man weggaat dan kan ik niet bij de tv,lampen en de knopjes worden te klein voor mijn handen dus ik hoop dat het mag van de zorgverzekeraar en de wmo

Bekijk ook

Meer