Jaap Seidell - Ondervoeding bij overgewicht

Omroep: MAX

Duur: 0:03:29

Uitzending: wo 5 okt 2016 00:00

Voedingsmisverstand: ondervoeding bij overgewicht

Voedingsmisverstanden, er zijn er velen. Een van die misverstanden is dat mensen met overgewicht geen last kunnen hebben van ondervoeding. Hoe zit dat precies? We leggen de vraag voor aan Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, Jaap Seidell.

Wanvoeding

Ondergewicht is iets anders dan ondervoeding. U kunt te weinig energie binnenkrijgen maar toch voldoende voedingsstoffen. Anderzijds kunt u te zwaar zijn en ‘overvoed’ maar door een slechte eenzijdige voeding (bijvoorbeeld vooral junkfood vol suikers en zetmeel), toch een tekort aan voedingsstoffen als vitamines en mineralen hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt liever het woord ‘wanvoeding’ dan ondervoeding. Dat kan zowel een tekort als een teveel aan voedingsstoffen betekenen.

Tanden in de ondervoeding

Op MAX Vandaag gaat 5 oktober 2016 de campagne Tanden in de ondervoeding van start. Want hoewel er in het nieuws voortdurend berichten verschijnen over hoe overgewicht onze gezondheid bedreigt, ligt er ook een ander gevaar op de loer: ondervoeding. Hierbij richt MAX zich vooral op de ondervoeding bij thuiswonende ouderen en werkt hierbij aan bewustwording onder mantelzorgers en de ouderen zelf.

Stel uw vraag aan hoogleraar Jaap Seidell

U kunt van woensdag 5 oktober tot en met donderdag 6 oktober 2016 10.00 uur hieronder vragen stellen aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over ondervoeding bij overgewicht.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na donderdag 6 oktober mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Fibi says:

  Ik eet vegetarisch, en vind het moeilijk om een balans te vinden tussen eiwitten en koolhydraten in de maaltijd. Maar ook het gebruik van vet. Ik denk dat ik hierdoor te zwaar ben.

  1. Jaap Seidell - hoogleraar Voeding en Gezondheid says:

   Beste Fibi,
   Wellicht goed om zetmeelrijke (en vezelarme) producten te mijden (zoals brood, rijst, pasta) en meer in te zetten op eiwitrijke producten als bonen en noten.