Duur 02:40
Gepubliceerd op 8 december 2017

Steeds meer mensen overleven kanker

In 50 jaar tijd is de kans op het overleven van kanker enorm toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe overlevingscijfers over de periode 1961-2015 die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekend gemaakt heeft. Dit door betere medische zorg, bevolkingsonderzoeken en concentratie van complexe chirurgie in gespecialiseerde centra.

Stijging overlevingskansen zet nog door

In de jaren 60 sterft nog zo’n 64 procent van de mensen met kanker binnen 5 jaar. Wie de afgelopen 10 jaar kanker heeft gekregen, heeft dubbel zoveel kans om 5 jaar later nog te leven. Ook de zogeheten tienjaarsoverleving laat veel gunstiger cijfers zien: van 32 procent tussen 1961 en 1970, naar 54 procent tussen 2006 en 2010. Ook de komende jaren verwacht het kankercentrum nog een verdere stijging van de overlevingskansen.

Overlevingskans bij verschillende soorten kanker

Er bestaan nog steeds veel verschillen in de sterftecijfers van de verschillende soorten kanker. Bij de veelvoorkomende borstkanker is de overlevingskans naar bijna 80 procent gestegen en bij dikkedarmkanker ligt die op bijna 60 procent. Ook bij kankersoorten die voorheen vrijwel altijd dodelijk waren, is veel progressie geboekt. Zo is de vijfjaarsoverleving bij leverkanker van 0 naar 19 procent gegaan en bij alvleesklierkanker van 0 naar 9 procent. Bij slokdarmkanker is de overleving toegenomen van 10 naar 24 procent.

Diagnose in vroeg stadium

Ook bij patiënten met bloed- en lymfeklierkankers is een duidelijke toename van de overleving te zien. Dit komt onder andere door de introductie van nieuwe behandelingen. Een andere positieve ontwikkeling is te zien bij melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Bij deze patiënten is de vijfjaarsoverleving toegenomen van 67 naar 91 procent. Kankersoorten die uitsluitend bij mannen voorkomen zoals zaadbal- en prostaatkanker, vertonen een betere overleving dan de kankersoorten die uitsluitend voorkomen bij vrouwen zoals baarmoederhals- en eierstokkanker. Voor bijna alle vormen van kanker geldt: hoe vroeger het stadium bij diagnose, des te hoger de kans op een effectieve behandeling en een langere overleving.

Doorwerken met kanker

Werken met kanker, wat doet dat met iemand? Een kwart van de mensen met kanker verliest behalve de gezondheid ook nog zijn baan. Hallo Nederland spreekt met Ragna de Hummel. Zij is zelf patiënt geweest van borstkanker en heeft er ervaring mee hoe moeilijk het is om weer op het werk te verschijnen. Ze is een eigen bedrijf gestrart, Re-turn geheten, dat werknemers met kanker begeleidt en dat is gespecialiseerd in verzuim en re-integratie bij kanker. Ook aan het woord komt Wienke Tazelaar, die is gere-integreerd op de werkvloer na baarmoederhalskanker. U ziet dit onderwerp in Hallo Nederland op vrijdag 8 december 2017, om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, Hallo Nederland)

Geef een reactie

Reactie

    vlindertuin says:

    Ik heb AML gehad in 1995. het verliep prima. Kreeg 5 chemokuren en twee maal een totale lichaamsbestraling. Daarna volgde een beenmergtransplantatie.
    In 2007 kreeg ik het weer. Zelfde soort. De behandeling verliep wel anders. Het leek minder secuur, maar ook hier ben ik redelijk uitgekomen.
    Daarna volgde nog huidkanker. Gelukkig goedaardig, moest wel elke dag bestraald worden.
    Maar ik leef en ben blij toe!!!

Bekijk ook

Meer