Duur 04:05
Gepubliceerd op 26 november 2013

Sportblessures

Alle klachten die met sporten te maken hebben, zijn feitelijk sportblessures. Wat moet u doen bij zo’n blessure? Pas de ICE-regel toe!

Wanneer is er sprake van een blessure?

Een blessure is een lichamelijke klacht die het sporten bemoeilijkt. Meestal gaat het om de spieren, banden en gewrichten. Maar men kan ook last hebben van de huid, een schaafwond of snijwond, of een hersenschudding door sport. Ook andere organen, zoals hart- en bloedvaten, longen, maag-darmkanaal, kunnen klachten veroorzaken tijdens of na het sporten. Alle klachten die met sporten te maken hebben, zijn feitelijk blessures.

Wat moeten we doen bij een blessure?

Bij een klacht aan spieren of gewrichten moet men de ICE-regel toepassen. ICE heeft een dubbele betekenis: ten eerste ijs behandeling met bijvoorbeeld een cold-pack. Maar ICE is ook een acroniem voor Immobilisatie Compressie en Elevatie. Dus niet bewegen of op staan, een drukverband aanleggen en de arm of het been hoog leggen, boven harthoogte.

Hoe lang kunnen we qua leeftijd door blijven sporten?

Uitgangspunt is ‘sporten, een leven lang’. Ons lichaam is van oudsher gebouwd om te bewegen. Wanneer we ouder worden krijg we meer problemen met explosieve interval activiteiten. Maar bewegingen in een zelfde rustig tempo, bijvoorbeeld hardlopen en fietsen, kan men tot over de 80! Daarom schakelen sporters rond hun 35-40ste vaak over van een teamcontactsport naar een duursport. Daarmee neemt de blessurekans ook af, maar men moet dan wel een ritme houden. Dus regelmatig, liefst twee keer in de week sporten, en verder dagelijks minimaal 30 minuten lichamelijk actief zijn!

Wat kan een sportarts voor ons doen bij een blessure?

Een sportarts is een nieuwe specialist, die een toegevoegde waarde heeft voor de gezondheid en voor de sport, ook voor de recreatieve sporter. Een sportarts weet veel van de lichamelijke belasting bij verschillende sporten. Wat het lichaam moet verwerken en moet opvangen, de belastbaarheid. De sportarts zoekt naar de oorzaken van de blessure en hij stelt na de diagnose een behandelplan op, gericht op het tegengaan van die oorzaken. Dan komt men op een verantwoorde en veilige manier van de klacht af. Een sportarts is de expert in adviseren welke sport men kan blijven doen, want rust roest. Dat kan tijdelijk een andere sport zijn of een andere bewegingsvormen. Soms moet een gewricht ondersteund worden met een bandage of brace, of moet men gerichte spieroefeningen doen.

Hoe kan men in beweging blijven ondanks een blessure?

Dan kan bijvoorbeeld door in water te bewegen, aquajogging of zwemmen. Maar ook fietsen en roeien zijn onbelaste bewegingsvormen. Op een andere wijze bewegen kan het herstelproces prima bevorderen!

Kan een sportarts helpen als we onzeker zijn over welke sport bij welke leeftijd past?

Ja, dat kan. Het is verstandig om op oudere leeftijd ons eens in de drie jaar te laten checken op de zwakke onderdelen, een soort APK. Daarbij worden vooral hart en longen plus de gewrichten, banden en spieren gecontroleerd. Op basis van de check-up krijgt men gerichte adviezen om blessures te voorkomen.

Wordt de sportarts vergoed?

Er zijn zo’n 140 sportartsen in Nederland, die werkzaam zijn in ziekenhuizen of sportmedische instellingen, zogeheten SMI’s. Op de website  sportzorg.nl is altijd wel een sportarts in de buurt te vinden. De vergoeding hangt af van de zorgpolis. Sportgeneeskunde zit nog in het aanvullende pakket. Ongeveer 80% van de verzekerden krijgt de kosten grotendeels of geheel terug, afhankelijk van de zorgverzekering. Misschien gaat dat veranderen nu de sportarts als specialist erkend is.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 26 november 2013.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer