Spoedeisende hulp

Ouderen onnodig vaak op spoedeisende hulp

Ziekenhuizen trekken aan de bel. Het aantal ouderen dat onnodig op de spoedeisende hulp terechtkomt, is sterk toegenomen. In veel gevallen is er geen spoedeisende vraag, maar gaat het om ouderen die naar het ziekenhuis komen omdat het thuis niet meer gaat. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Capaciteitsprobleem

Door de toename van het aantal ouderen dat zich meldt bij de spoedeisende hulp ontstaat er bij verschillende ziekenhuizen een capaciteitsprobleem. Is sommige gevallen is de situatie zo nijpend dat ziekenhuizen de spoedeisende hulp sluiten. “Voor een groep oudere patiënten vervult de spoedeisende hulp vaak de rol van noodopvang. Ze zijn te kwetsbaar om thuis te verblijven, maar niet ziek genoeg voor het ziekenhuis”, constateert de NVZ in een brief aan de Tweede Kamer.

Een structurele oplossing

Een exact beeld van de omvang van het probleem heeft NVZ niet. Uit een enquête van de NOS blijkt dat iets meer dan de helft van de spoedposten bevestigt dat ouderen worden opgenomen omdat er thuis geen of te weinig zorg is. De ziekenhuizen telden in 2 weken tijd 160 opnames zonder strikte medische noodzaak. De ziekenhuizen vragen de politiek om een structurele oplossing voor het probleem.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Ziekenhuizen vragen de regering….. Ziekenhuizen kunnen het “shaken”.