taboe op praten over prostaatkanker

Op praten over prostaatkanker heerst nog steeds een taboe

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort onder mannen. Maar ondanks dat, rust er op openlijk praten over prostaatkanker een taboe. 3 op de 10 Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder wil het er liever niet over hebben als ze er mee te maken krijgen. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft onder 1065 respondenten. 

Meer prostaatkankerpatiënten door vergrijzing

De kans op prostaatkanker neemt toe met de leeftijd. Veel oudere mannen lijden eraan, maar het is een vorm van kanker die langzaam groeit en daardoor overlijden mannen eerder met kanker dan áán die kanker, en veelal ook zonder dat ze ernstige klachten hebben ervaren. Door de vergrijzing neemt het aantal prostaatkankerpatiënten de komende jaren toe.

Taboe

Niet alleen op praten over prostaatkanker heerst een taboe, ook praten over seksualiteit en intimiteit na een diagnose prostaatkanker is voor veel mannen lastig. Terwijl hierover praten zo belangrijk is, want niet alleen de patiënt, ook de partner krijgt met de ziekte en de gevolgen daarvan te maken. Een erectiestoornis is een van de meest voorkomende gevolgen van een prostaatkankerbehandeling. Deze stoornis kan grote invloed hebben op het seksleven van de patiënt. “Spreken over seksualiteit en intimiteit na een prostaatkankerbehandeling blijkt nog veel gevoeliger te zijn, terwijl het een onderwerp is waar iedere patiënt vragen over stelt”, zegt Anja Ladenberg, gespecialiseerd verpleegkundige bij het Reinier Haga Prostaatkankercentrum. Het centrum maakt het onderwerp bespreekbaar tijdens de behandeling en de nazorg. En niet alleen met de patiënt, maar ook met de partner.

Angst

Volgens dokter Ted van Essen, en dat blijkt ook uit het onderzoek, weten veel mannen niet eens dat ze een prostaat hebben en waar die voor nodig is. “Mannen praten niet makkelijk over zaken als hun eigen plasproblemen en nog minder over erectieproblemen. Dat zijn allebei mogelijke naweeën van een behandeling voor prostaat kanker. Verder zit de prostaat onder in de buik verstopt. Je kunt hem niet aanwijzen en je kan ook niet zien of hij van vorm is veranderd bij een gezwel. Verder is de eventuele pijn onderin de buik diffuus en niet makkelijk te lokaliseren als afkomstig van de prostaat. En toch komt prostaatkanker zoveel voor dat iedereen wel iemand kent die dat heeft of had. Dus is er veel angst voor en onbekendheid over de mogelijke behandelingen. Dat draagt allemaal bij aan het taboe”, aldus dokter Ted van Essen.

Wens voor preventief onderzoek

Een andere opvallende uitkomst is dat maar liefst 83 procent van de respondenten die tot de verhoogde risicogroep hoort, dus van 60 jaar en ouder, graag elke 2 jaar preventief onderzocht wil worden op prostaatkanker. Voor de groep van 45 jaar en ouder wil 77 procent dit. Een screeningsmethode om prostaatkanker in een vroeg stadium te ontdekken is er nog niet. Volgens het Reinier Haga is het ook niet altijd gewenst. Over diagnose en over behandeling van niet agressieve vormen van prostaatkanker brengen risico’s met zich mee.

Inloopavonden

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in ieder geval besloten om vanaf 2019 verschillende inloopavonden te organiseren voor wie meer wil weten over prostaatkanker. Het volledige onderzoek leest u hier.

(Bron: ANP/Reinier Haga Prostaatkankercentrum)

Geef een reactie

Reactie

    PKS Zuid-Holland says:

    Goh wat interessant dat het Reinier Haga Prostaatkankercentrum besloten heeft om vanaf 2019 inloopavonden te gaan organiseren voor wie meer wil weten over prostaatkanker!
    Ter informatie: de ProstaatKankerStichting.nl doet dat in Delft al zes jaar, tezamen met de verpleegkundigen van het Reinier de Graaf Gasthuis en het inloophuis Debora. Ook volgende week zitten we weer om de tafel in Delft om vertrouwelijke gesprekken te voeren met 10 – 15 mannen en vrouwen. Ook bij de andere onderdelen die tot het Reinier Haga Prostaatkankercentrum worden gerekend doen we dat. In het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer werken we al zes jaar samen met het Ziekenhuis. In het Haga ziekenhuis in Den Haag en het inloophuis Carma zijn we sinds het begin van dit jaar actief. Daarnaast zijn we ook actief op nog acht andere locaties in Zuid-Holland.
    Aart J. van Dijk, Regiocoordinator Zuid-Holland