Duur 16:23
Gepubliceerd op 16 februari 2016

Nazorg na ziekenhuisopname redt levens

Zorg tot de deur van het ziekenhuis is niet voldoende voor kwetsbare ouderen die na een opname naar huis moeten. Goede begeleiding door een wijkverpleegkundige is niet alleen nodig, het kan sterfgevallen voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij van het Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met haar collega Bianca Buurman van het Amsterdam Medisch Centrum.

Van de ouderen die worden opgenomen met een acute aandoening en daarna weer naar huis mogen, overlijdt een kwart tot een derde alsnog binnen drie maanden na thuiskomst uit het ziekenhuis. Dat aantal kan volgens de onderzoeksters drastisch omlaag als ouderen vanaf dat ze weer thuis zijn, worden begeleid door een wijkverpleegkundige.

Thuisbezoeken

Op dit moment krijgen veel ouderen deze begeleiding echter niet: het overgrote deel van de ziekenhuizen begeleidt ouderen amper nadat ze uit het ziekenhuis komen, terwijl het herstel na opname vaak nog maanden duurt. Als onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg hebben 25 Nederlandse ziekenhuizen wél een uitgebreid zorgprogramma. Daarbij werken wijkverpleegkundigen, huisartsen en geriaters samen om een kwetsbare ouderen in de gaten te houden. Direct na ontslag uit het ziekenhuis volgen een aantal thuisbezoeken. Tijdens die bezoeken bespreekt de wijkverpleegkundige de gezondheid van de oudere. Ook is er aandacht voor praktische zaken zoals de aanwezigheid van noodzakelijke hulpmiddelen, medicijngebruik en contact met huisarts en thuiszorg. En dat kan levens redden.

Sophia de Rooij: “De informatie die patiënten bij ontslag in een ziekenhuis krijgen kan overweldigend zijn en veel patiënten weten bij thuiskomst vaak niet meer precies wat ze moeten doen. Aan de wijkverpleegkundige kunnen ze gemakkelijk hun vragen stellen, bijvoorbeeld over het gebruik van oude en nieuwe medicijnen. De wijkverpleegkundige kan echt het verschil maken.”

Sluiting verzorgingshuizen

Hanna Willems is geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Zij is dinsdag 16 februari 2016 te gast in Meldpunt!, waar het gaat over de gevolgen van het sluiten van de verzorgingshuizen. “We zien een trend in de maatschappij waarbij kwetsbare ouderen in de knel komen als gevolg van het overheidsbeleid. Naar schatting tienduizenden ouderen zouden op dit moment beter af zijn in een verzorgingshuis of een woon- zorgcentrum. Zelfstandig wonen met functionele hulp kan niet voorkomen dat zij verpieteren. Een zorgelijke ontwikkeling.”

Meldpunt! bespreekt dinsdag 16 februari 2016 het gat dat in de ouderenzorg door het verdwijnen van verzorgingshuizen ontstaat. Want met het verdwijnen van de verzorgingshuizen valt een groep kwetsbare ouderen tussen wal en schip.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Lidy says:

    Het is een heel kwalijke zaak. Wij, de werkende mens mag tot 67 en misschien nog langer werken. Zorg van deze kinderen is niet of bijna niet mogelijk. Eerlijk gezegd, en dat heb ik al eens gemeld, kunnen jullie dezelfde tiestabden vinden bij mensen thuis als jullie in roemenië bezochten. Thuus hulp zoals de geriator voorsteld. Sorry maar waar zit die? Nu de gemeentes met minder geld meer zorg moeten betalen dan de overheid 2 jaar geleden is vrijwel onmogelijk. Thuishulp organisaties gaan op de fles alleen maar vanwege de skechte vergoedingen van de gemeentes. Wie van jullie werjt er voor een bruto uurloon van€9,95 ? Graag zou ik dit oplossen of de overheid duidelijk maken. Zelfs daar zijn al ouders van ambtenaren bewust geworden als ze hun ouder(s) bezoeken in een tehuis. Zij krijgen een oplossing maar de gewone burger zit met problemen. Maria ………. uit maastricht krijg pgb en wel duizende euro’s p.m. om haar man die alzheimer heeft optevangen als zij weg is.(hij is inmiddels overleden geloof ik) Is het dat waard? Waarom de gewone man dan niet? Mantelzorg tot n burn out ; dat is wat mijn kinderen staat te wachten. Werkloos, naar 1 uitkering per gezin, armoede troef . Jamner dat euthenasie niet mag?. Maar men wordt echt vang oud en hulpbehoevend te worden.

    Marja van Es says:

    Geachte redactie,

    Ik kon het niet laten om te reageren op dit onderwerp. Ik werk in een verzorgingshuis en mijn moeder is zo”n kwetsbare oudere die ook niet terecht kon na het ziekenhuis. Ik kan de zaak dus van twee kanten bekijken.

    Het probleem werd prima in beeld gebracht, heel duidelijk maar wat ik jammer vond was dat er geen aandacht was voor de eventuele oplossing in het systeem van “scheiden van wonen en zorg”. Dit betekent dat iemand zonder verblijfsindicatie toch in het verzorgingshuis kan wonen als huurder van een appartement met zorg via de thuiszorgindicatie. Dan kan iemand toch gebruik maken van de voorzieningen en de sociale aspecten van het verzorgingshuis, zoals bijv. gezamenlijke maaltijden, nachtzorg en toezicht.

    Veel mensen kennen deze constructie niet maar het is wel wat de toekomst kan geven. Het is voor veel mensen een uitkomst.
    Hopelijk kan hier meer bekendheid aan worden gegeven waardoor meer mensen geholpen zouden zijn.
    Als men huurt in een verzorgingshuis kan er gewoon huurtoeslag en zorgtoeslag worden aangevraagd en de eigen bijdrage van de thuiszorg vervalt voor een groot deel omdat de huurder al kosten aan het verzorgingshuis betaald.

    Ik hoop dat door mijn reactie meer mensen hier naar gaan zoeken.

    Veel succes en vriendelijke groeten
    Marja van Es
    Den Haag.

Bekijk ook

Meer