Duur 05:22
Gepubliceerd op 10 januari 2012

Mondverzorging

Een goede verzorging van de mond en tanden is van groot belang. Want sommige ziekten, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kunnen ontstaan door een slechte mondhygiëne.

Goede conditie

De mond is heel belangrijk. Er zijn bijna evenveel tandartsen als huisartsen. We eten met onze mond, de spijsvertering begint in de mond, we praten ermee, onze ademhaling gaat er doorheen, etc. Kortom: het is van belang om de mond in goede conditie te houden.

Mensen komen vaak bij de huisarts met een mondkwaal die meer bij de tandarts thuishoort. Aften, koortsuitslag, speekselklierontstekingen en tongafwijkingen kan de huisarts wel behandelen, maar kiespijn, een wortelabces, tandvleesontsteking, problemen met het kaakgewricht horen echt bij de tandarts. Die aandoeningen zijn ook niet oplosbaar met een kuurtje antibiotica of een pijnstiller. De tandarts moet zoeken naar de oorzaak van de pijn en de ontsteking weghalen.

Problemen

Wanneer u niet goed kunt kauwen door kiespijn of pijn in het kaakgewricht, dan kunnen er maagklachten ontstaan. De vertering van het voedsel verloopt dan niet goed en dat kan vermagering geven of tekorten aan bepaalde vitamines. Ontstekingen kunnen ook leiden tot abcessen in de mond. Met chronische tandvleesontsteking is de kans grotere op hart- en vaatziekten.

Door goed te poetsen en het gebit regelmatig te laten controleren door de tandarts, kunnen problemen aan het gebit worden voorkomen of snel worden gesignaleerd. De meeste mensen hebben een vaste tandarts gedurende lange tijd. De tandarts kent het gebit daardoor goed. Het vraagt vertrouwen om zomaar iemand in de mond te laten kijken!

Voorkomen blijft beter dan genezen, dus bespaar niet op preventie. Laat het gebit regelmatig controleren. Kijk welke aanvullende verzekering daarvoor nodig is. Sommige betalen alle kosten, sommige slechts een deel. Vergelijk dat met de tarieven die de eigen tandarts hanteert.

Mondverzorging bij ouderen

De gebitsverzorging is tegenwoordig veel beter dan vroeger. In 1980 had nog een derde van de mensen een kunstgebit; tegenwoordig is dat veel minder, nog maar 10%. Soms is zo’n gebitsprothese de enige oplossing om goed te kunnen kauwen en er ook nog goed uit te zien. De kosten voor een kunstgebit vallen ook voor het grootste deel onder de basisverzekering. Dat geldt ook voor vervanging ervan. Als de kaak zover geslonken is dat er geen nieuw gebit voor te maken valt, dan vergoedt de verzekering ook een zogenaamd klikgebit. Daarbij worden er twee implantaten in het kaakbot gezet en daar klikt het gebit op vast. Dat is een uitkomst voor mensen waar het gebit niet meer vast wil blijven zitten. Ook die implantaten vallen onder de basisverzekering.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 10 januari 2012 en in KoffieMAX op 30 november 2011.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Biancag says:

    kan ik ook een mailtje sturen naar de huisarts meneer van essen

      MAX Vandaag says:

      Beste Bianca79, bedankt voor uw bericht. Nee dat is niet mogelijk, maar er is via onze website wel (bijna elke week) gelegenheid om vragen te stellen over de onderwerpen die Dokter Ted bij Tijd voor MAX behandelt.

Bekijk ook

Meer