urineverlies

Huidirritatie door ongewild urineverlies voorkomen

Boven de 30 jaar heeft 1 op de 4 vrouwen last van ongewild urineverlies. Maar incontinentie is geen typisch vrouwenprobleem, ook bij mannen kan het spelen. In Nederland hebben ruim 300.000 mannen ermee te maken. Op de langere termijn kan er dan huidirritatie ontstaan. We zetten op een rij wat u daar tegen kunt doen.

Huidirritatie door urineverlies

Op latere leeftijd wordt de huid dunner en de natuurlijke barrièrefunctie vermindert. Hierdoor wordt de huid vatbaarder voor stoffen van buitenaf, zoals ook urine. Urine is een vrij agressieve vloeistof voor de huid. Door ammoniak, oftewel urinezuur, raakt de huid op den duur geïrriteerd en uiteindelijk beschadigd. Bacteriën en schimmels krijgen zo de kans om zich tussen de huidlagen te nestelen. Des te langer en vaker de huid met urinezuur in contact komt, des te meer verergeren de klachten. U kunt dan te maken krijgen met jeuk, roodheid of zelfs een infectie.

De juiste incontinentiemiddelen kunnen huidirritatie door urineverlies voorkomen

Soms durven mensen uit schaamte geen contact op te nemen met de huisarts en lossen ze het urineverlies zelf op met meerdere lagen ondergoed, maandverband en dergelijke. Om urine op te vangen, is het echter belangrijk dat u middelen gebruikt die daar speciaal voor bedoeld zijn. Inlegkruisjes en maandverband werken niet afdoende, want die zijn bedoeld om bloed te absorberen en geen urine. Uw huid komt daardoor meer met urine in contact dan hoeft. Degelijk incontinentiemateriaal voorkomt geurtjes, lekken én meestal ook huidirritatie. Doordat er vaak absorberende korrels in zitten, wordt de urine namelijk doeltreffender vastgehouden. Het is daarnaast van belang de middelen vaak genoeg te vervangen, voor een nog betere hygiëne.

Incontinentieproblemen verminderen

Heeft u uw klachten nog niet met uw huisarts besproken, dan kan het de moeite waard zijn om dat alsnog te doen. Er is soms namelijk wat aan te doen. Zo kunt u bijvoorbeeld worden doorverwezen om bekkenbodemoefeningen te doen of kan een uroloog u medicijnen voorschrijven of een operatie uitvoeren.

blaas
Lees ook: Meer thuiszitten zorgt voor slappere blaas: zo gaat u dat tegen

Eet- en drinkpatroon aanpassen

Om urineverlies te voorkomen, gaan mensen weleens zo min mogelijk drinken. Dit is echter niet alleen ongezond, maar kan ook zelfs averechts werken. Omdat de blaas daar geïrriteerd door kan raken en de klachten juist verergeren. De concentratie van de afvalstoffen in de urine neemt dan namelijk toe en sterk geconcentreerde urine kan zorgen voor een overactieve blaas een aandrangincontinentie. Het kan wel helpen om het eet- en drinkpatroon aan te passen. Door sterk gekruid eten achterwege te laten en minder alcohol en koffie te drinken.

Beweging

Wat meer beweging, zoals wandelen, geeft ontspanning en het helpt zo nodig ook overgewicht tegen te gaan. Stress en overgewicht kunnen plasklachten namelijk verergeren.

Huidirritatie verminderen en voorkomen

Om u huid tot rust te laten komen en verdere huidirritatie te voorkomen, kunt u ook nog het één en ander doen. Het probleem wordt niet minder door de huid regelmatiger te gaan wassen. Door de huid met zeep te wassen kunnen de problemen zelfs verergeren. Was de huid dus niet te vaak en gebruik daarbij geen zeep, maar een mild reinigingsmiddel. Het is belangrijk de huid goed te drogen, maar doe dat niet door te wrijven, maar dep de huid voorzichtig droog. Met een speciaal daarvoor bedoelde crème kan de huid beter helen. Gebruik voor het wassen van uw ondergoed tenslotte een wasmiddel zonder parfum.

(Bron: UMC Utrecht, Margriet, Tena, Abena. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie