Duur 05:43
Gepubliceerd op 2 oktober 2018

Hartklepziekte

Uit een onderzoek onder Nederlandse 60-plussers is gebleken dat hun kennis over hartklepziekte heel gering is. En dat terwijl toch 1 op de 8 75-plussers aan een hartklepziekte lijdt en de verwachting is dat dat aantal door de vergrijzing in de komende jaren zal verdubbelen. Om dit bewustzijn te vergroten is op 8 september 2018 de eerste Hartklep Awareness Dag georganiseerd. Maar wat doen de hartkleppen precies en wat houdt een harklepziekte in? Dokter Ted van Essen legt uit. 

4 hartkleppen

Ons hart is een pomp die elke minuut tot 5 liter bloed door ons lichaam rondpompt. Wanneer het hart samenknijpt, openen en sluiten de hartkleppen om het bloed de goede kant op te laten stromen. We hebben 4 hartkleppen: de tricuspidalisklep, de pulmonalisklep, de mitralisklep en de aortaklep. Als het bloed via de aders weer terugkomt in het hart wordt het in de rechterboezem gezogen waarbij de tricuspidalisklep naar de rechter hartkamer openstaat. Als de hartkamer samentrekt, sluit die klep naar de boezem en opent de pulmonalisklep zich en gaat het bloed via de rechterkamer naar de longen. Via de longen gaat het bloed, gevuld met zuurstof, de linkerboezem in. Daarna gaat de mitralisklep open en gaat het bloed naar de linkerkamer. Zodra de linker kamer samentrekt, sluit de mitralisklep weer en opent de aortaklep en stroomt het bloed het lichaam in. Bij elke hartslag vindt dit openen en sluiten van de 4 kleppen plaats. Dat kunt u horen als u met een stethoscoop naar het hart luistert.

2 problemen

Als deze hartkleppen niet goed werken, dus niet op de juiste manier openen of sluiten, heeft het hart meer moeite met het rondpompen van het bloed. Er zijn eigenlijk 2 problemen die zich bij een hartklep kunnen voordoen: hij sluit niet goed, of hij opent niet voldoende. Als een hartklep niet goed sluit is er sprake van een lekkende hartklep. Er stroomt dan steeds wat bloed terug, waardoor het hart vaker moet pompen om tot een normale bloedsomloop te komen. Wanneer de klep niet helemaal opent moet het hart juist veel zwaarder pompen om het bloed toch door de klep heen te persen. Dat kunt u met een stethoscoop horen als een geruis tussen 2 hartslagen in. In zo’n geval is er sprake van een vernauwing, bijvoorbeeld door verkalking van de klepbladen van de hartklep.

Symptomen

Een lichte vernauwing of lekkage van de hartklep geeft weinig klachten. Als de aandoening verergert kunnen mensen symptomen ontwikkelen als kortademigheid, vooral bij het liggen, verder pijn op de borst (angina pectoris), onregelmatige hartslag, moeheid, duizeligheid bij inspanning en opgezette voeten. Langdurig lekkende hartkleppen kunnen leiden tot een levensgevaarlijk longoedeem, omdat er voortdurend door de hoge tegendruk vocht lekt uit de bloedbaan naar de longen. Dat zijn allemaal symptomen van hartfalen. Gelukkig hoeft het zover niet te komen en kan er aan hartklepaandoeningen veel gedaan worden als u er op tijd bij bent.

Behandeling

Als de huisarts door met de stethoscoop naar het hart te luisteren een hartruis opmerkt maar er verder nog geen klachten zijn is behandeling niet direct nodig. Wel is het belangrijk om onder controle te blijven om te kijken of de situatie niet verergert. Daarvoor wordt u doorverwezen naar een cardioloog die bijvoorbeeld een echocardiografie laat maken (geluidsgolven), een hartfilmpje maakt, of een hartkatheterisatie laat doen. Dan wordt met een dun slangetje het hart en de kransslagaders onderzocht. Met hartkatheterisatie kan een vernauwde hartklep trouwens ook worden opgerekt, met een ballonnetje. Bij lichte tot matige klachten kunnen medicijnen uitkomst brengen, zoals bètablokkers die de hartslag en de bloeddruk verlagen, en anti-aritmica die de hartslag regelmatiger maken. De klacht blijft zo wel bestaan, maar u merkt er minder van.

Operatie

Als de hartkleppen er slechter aan toe zijn is een operatie noodzakelijk. Vaak is het goed om daar niet te lang mee te wachten, want mensen met een slechte conditie kunnen zo’n operatie minder goed verdragen. Als de hartklep nog te repareren is gebeurt dat, anders wordt de klep vervangen door een kunstklep. Zo’n kunstklep kan mechanisch zijn, gemaakt van kunststof, koolstof of metaal, of biologisch, gemaakt van speciaal bewerkt weefsel van dieren (varkens of runderen) of het zijn donorkleppen van mensen. Een mechanische kunstklep gaat meestal levenslang mee, maar de patiënt moet wel zijn hele leven antistollingsmiddelen blijven slikken. Een biologische klep heeft als voordeel dat antistollingsmiddelen niet zo lang nodig zijn, maar dit type klep moet na een aantal jaren wel worden vervangen. Zo’n klep kan worden vervangen via een open-hart operatie of via de lies. Bij ouderen wordt er vaker gekozen voor het inbrengen van een nieuwe hartklep in een stent, via de lies (TAVI). Die ingreep is zeker veiliger, maar het blijft een risicovolle ingreep.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Dit onderwerp bespreekt dokter Ted van Essen op dinsdag 2 oktober 2018 in Tijd voor MAX.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 2 oktober tot woensdag 3 oktober 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over hartklepziekte. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 3 oktober 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (14)

    Pukkel47 says:

    Hoe kan ik een lekkende hartklep voorkomen

      DokterTed says:

      Het kan aangeboren zijn of door een ontsteking. Dat is moeilijk te voorkomen. Soms heeft het met aderverkalking te maken. Dan is gezonde voeding, een normale bloeddruk en cholesterol en genoeg bewegen van belang. En niet roken natuurlijk.

    Roza1960 says:

    Ik heb niet aangeboren een lekkende hartklep. Hoe vaak moet ik laten controleren bij de cardioloog?

      DokterTed says:

      Dat hangt af van de graad waarin de klep lekt. Dat kan de cardioloog vaak met een echo of een catheterisatie beoordelen. Dat bepaalt meestal de controlefrequentie.

    Odylia says:

    ik heb medicijnen tegen hoge bloeddruk en cholesterol Mijn vraag is: ‘ik hoor meestal mijn hartslag behoorlijk hard in mijn rechter oor’.
    Mijn huisarts noch cardioloog kan mij de oorzaak vertellen.
    Zo graag zou ik een antwoord krijgen op deze nare en irritante aandoening en wat er aan te doen is…..

    met vriendelijke groet,
    Marianne Zengerink-Rouw.

      DokterTed says:

      Lastig, maar waarschijnlijk onschuldig. Misschien moet uw gehoor een keer onderzocht worden?

    dkoni says:

    1 van mijn hartkleppen heeft een lichte verkalking en sluit daardoor niet goed werd gezegd 6 jaar geleden, nog niet heel ernstig (ben ondertussen wel 65 jr), krijg om de 3 jaren een controle. Maar nu merk ik de laatste tijd met lopen dat mijn benen na 10 min. heel erg zwaar worden met lopen, zou dat met de hartklep te maken hebben? Ja, ik weet, ik beweeg te weinig, maar heb ook last van hielspoor, dus daardoor loop ik ook minder. Fietsen doe ik soms. En soms heb ik ook een versnelde hartslag, net of hij trilt en bibbert. Maar dat is ook niet dagelijks. Of maak ik me druk om niets? Nu krijg ik pas over 1 jaar weer controle, of kan ik beter de controle eerder laten plannen?

      DokterTed says:

      Dat is zeker een reden om de dokter te bezoeken. Het kan met de hartklep te maken hebben, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

    Huismus says:

    Ik heb aortaklepstenose waardoor ik over enige tijd een nieuwe klep nodig heb. Nu heb ik in het verleden een stevig trauma opgelopen in een Nederlands ziekenhuis waardoor ik er erg tegenop zie om langer dan strikt noodzakelijk te worden opgenomen. Hierdoor wil ik die klep laten vervangen d.m.v. de TAVI methode omdat die minder belastend is en ik daardoor sneller naar huis kan (joepie!).
    Vraag: die TAVI methode zorgt dus voor een mindere belasting van de patiënt en een kortere opnameduur en is dus hierdoor ook goedkoper; waarom gebeuren dan niet alle operaties op deze manier?
    Bij voorbaat dank.

      DokterTed says:

      Er zijn voor- en nadelen aan een open hart operatie én aan die TAVI-procedure. Uw cardioloog kan u daarover informeren, zodat u dan een goed besluit kan nemen.

    GvanA says:

    Hallo,
    Ik heb ook een licht lekkende hartklep.
    Ik heb ook last van een extra systole, van ongeveer 7000 keer per 24 uur.
    Heeft dit met elkaar te maken en kan dit veel kwaad?
    Bvd

      DokterTed says:

      Soms heeft dat met elkaar te maken en soms ook niet. Uw cardioloog kan dat goed beoordelen.

    Gijs2015 says:

    Mijn moeder is 79 en heeft gehoord dat ze een lekkende hartklep heeft. Volgens de cardioloog kan het geen kwaad en moet ze jaarlijks ter controle komen. Tevens zei ze dat de helft van de 70 plussers hier last van heeft en het geen reden tot zorg is. Van wat ik online lees, lijkt het me wel degelijk reden tot zorg? Ook omdat ze al last heeft van symptomen als hartritmeschommelingen, pijn op de borst en kortademigheid. Ook heeft ze een paar maanden geleden een tia gehad, wat misschien ook wel een connectie heeft met
    Hoe lang kan een mens nog leven de lek in haar hartklep. Ik begrijp dat u haar niet heeft gezien en het lastig is te beoordelen maar kunt u mij u visie geven hierop?

    K10went says:

    Het is moeilijk voor een leek vast te stellen wanneer een operatie te prefereren is boven het ‘ gesukkel’ met lekkende hartklepjes. Is er een indicatie?

Bekijk ook

Meer