Duur 03:03
Gepubliceerd op 10 augustus 2016

Gouden Momenten: boksen

Bep van Klaveren

Bokslegende Bep van Klaveren is de enige Nederlandse bokser die ooit een gouden medaille won op de Olympisch Spelen en wel in 1928 in Amsterdam. Hij wint in de finale van de Argentijn Peralta. Die prestatie krijgt een extra glans, omdat er boksverboden zijn afgekondigd in 40 Nederlandse gemeenten. Boksen staat dan in een kwaad daglicht en wordt beschouwd als ruw en barbaars. Bep van Klaveren overleed in 1992 op 84- jarige leeftijd, na 102 profgevechten waarvan hij er 77 won.

Peter Müllenberg

De 28-jarige Peter Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die naar de Spelen gaat. Op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona is Oranje voor het laatst van de partij in het bokstoernooi met maar liefst 6 deelnemers. Orhan Delibas wint het zilver en Arnold Vanderlyde pakte brons. Peter verzekert zich van een ticket naar Rio door op het olympisch kwalificatietoernooi in de Turkse stad Samsun de finale te halen. Hij bokst in de klasse tot 81 kilo en speelt de voorrondes vanaf zaterdag 6 augustus 2016.

MAX Vandaag besteedt van 5 tot en met 21 augustus 2016 extra aandacht aan de Olympische Spelen in Rio. Bekijk bijvoorbeeld ook onze serie De Olympische genen van… waarin we de (groot-)ouders van Olympische Sporters in beeld brengen. Zo ziet u onder andere de vader en moeder van turner Epke Zonderland, die exclusief beeldmateriaal van hun zesjarige Epke tonen.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer