Duur 02:31
Gepubliceerd op 22 september 2017

Gelukkig in een verzorgingshuis? De meesten wel

De verpleeg-en verzorgingshuizen hebben een slechte naam, maar zeker 8 van de 10 mensen die in zo’n zorginstelling wonen zijn tevreden. Zij hebben weinig te klagen over de kwaliteit van verzorging en vinden dat zij met respect worden behandeld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

7,3 als rapportcijfer

Het SCP vraagt aan 958 mensen hoe zij hun kwaliteit van leven ervaren. Veel van hen zeggen dat zij blij zijn met hun leven zoals het nu is; gemiddeld geven zij het een 7,3 als rapportcijfers. 6 van de 10 bewoners noemt zichzelf gelukkig. Toch zijn er een aantal punten waarop zij graag verbetering zouden zien.

Persoonlijk contact

Zo laten veel van hen weten dat de verzorging die zij krijgen vaak gehaast gebeurt, waardoor er weinig tijd is voor persoonlijk contact. Met levensvragen kunnen de ouderen daarom vaak niet bij het personeel terecht, terwijl zij dit wel graag willen. Ook is er meer behoefte aan persoonlijke aandacht en sociale activiteiten. Daarnaast is een groot gedeelte van de door SCP geïnterviewde mensen eenzaam: maar liefst 50 procent van hen zegt zich zo te voelen. Een dergelijk beeld heeft het SCP al eerder opgetekend, want uit een ander onderzoek van het SCP blijkt dat 1 op de 7 bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen zelden of nooit bezoek krijgen. Het meest zorgwekkende feit is volgens het SCP dat 30 tot 50 procent van de bewoners weinig zin meer hebben in het leven. Zij zien bijvoorbeeld geen doelen meer om naartoe te leven en genieten doen zij amper.

Meer personeel is niet de oplossing

Er is al enige tijd veel te doen over de Nederlandse verzorgings- en verpleeghuizen. Er zijn volgens velen te weinig mensen om de ouderen te verzorgen, waardoor zij verwaarloosd worden. Meer personeel aantrekken lijkt de oplossing, maar het nieuwe onderzoek van het SCP trekt dit in twijfel. Zij baseren dit op door hen onderzochte literatuur waarin naar voren komt dat meer mensen aannemen niet zorgt voor een verbeterende kwaliteit van leven van de bewoners. Om dit te bereiken moet er ingezet worden op personeel met verschillende expertises, zodat er een divers werknemersbestand ontstaat.

Hallo Nederland besteedt op vrijdag 22 september 2017 aandacht aan het rapport van het SCP. Dit programma ziet u om 18.30 op NPO 2.

(Bron: onderzoek SCP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Otto K says:

    In het rapport onder “Reikwijdte van het rapport” valt mij op dat genoemd wordt dat familieleden en personeelsleden de kwaliteit van de zorg wezenlijk anders zien dan de bewoners. Het onderzoek betreft alleen de mening van de (afhankelijke) bewoners. Aan de oorzaak van deze wezenlijk verschillende visies op de zorg wordt voorbij gegaan. Dit vind ik een tekortkoming.

    Rosientje says:

    Mijn ouders hebben er gezeten tot ze kort achter elkaar overleden zijn,maar zo best hebben ze er niet gehad,mijn vader heeft zich letterlijk dood verveelt vanwege het feit dat hij bijna blind was en er was niks voor hem om ze aandacht op terichten,en er waren meer dingen,zoals dat wij zelf iedere keer hun kamer schoonmaakte vanwege dat het een zooitje was.Er zijn ook verscheidene spullen gejat,;een fiets met fietstassen,een banjomandeline,een duur zakmes,bestek en mooi service goed en buiten dat ook veel vernield,zo kan ik de lijst wel langer maken,verzorgings huizen heb ik slechte ervaring mee,want me oom zat in Huizen en niet op vredenoord en daar waren weer andere dingen niet op orde,er is echt overal wat,wat niet deugd en dat heeft temaken ook met de aansturing en des interesse van het personeel,die het zo druk heeft dat ze er negatief mee omgaan.De eerste oplossing zou wezen ,meer personeel en beter gekwalificeerde overheed want dat is ook vaak niet het geval..Daarom ik ben zeer negatief over deze tehuizen,mijn vader noemde ze sterfhuizen,je komt er om gauw dood tegaan,hij heeft gelijk en ook gekregen.

Bekijk ook

Meer