Duur 02:31
Gepubliceerd op 10 april 2018

Extra geld voor verpleeghuizen moet naar handen aan het bed

Verstandige verpleeghuizen. Dat moet de norm worden. Maar wat is een verstandig verpleeghuis? Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn dit verpleeghuizen die het verstandigs omgaan met hun geld. En wat hem betreft betekent dit dat het geld gaat naar zorgverlening en niet aan management een kostbare gebouwen. Dat schrijft De Jonge in een rapport over de verbetering van de verpleeghuiszorg.

Handen aan het bed

De Jonge heeft de Nederlandse Zorgautoriteit opdracht gegeven om met een lijst te komen van verpleeghuizen die het verstandigs omgaan met hun geld. De bewindsman wil dat de 2,1 miljard die het kabinet de komende jaren beschikbaar heeft voor verpleeghuiszorg, naar meer handen aan het bed gaat. Niet naar dure gebouwen. “Ouderen in verpleeghuizen hebben recht op meer tijd en aandacht van personeel, op meer liefdevolle zorg”, zegt De Jonge tegen de Telegraaf.

De norm

De Jonge wil dat verpleeghuizen die verstandig met hun geld omgaan de norm wordt. Hun prestaties moeten wat hem betreft voortaan als norm worden beschouwd, bijvoorbeeld bij het bepalen van tarieven voor verpleeghuizen. Deze tarieven worden nu vastgesteld op basis van de gemiddelde kosten die alle verpleeghuizen maken. Door de nieuwe norm kan een verpleeghuis met te hoge overheadkosten, minder geld krijgen. “Zo kunnen we de kosten beperken tot 2,1 miljard euro en komt dit bedrag voor een betere verpleeghuiszorg ook echt bij de bewoners terecht en niet bij onnodige overhead”, aldus De Jonge.

Dit onderwerp is besproken in Hallo Nederland op 10 april 2018.

(Bron: AD/NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Open deuren intrappen wordt een traditie.

Bekijk ook

Meer