VaarKracht

Even een moment geen kankerpatiënt

Stichting VaarKracht verzorgt met hulp van schippers, vrijwilligers en sponsoren kosteloze vaartochten voor kankerpatiënten en hun dierbaren. Aan boord van een zeil- of motorjacht zijn ze op het water even uit de medische molen en kunnen zij een paar uur vergeten dat ze kankerpatiënt zijn.

Stichting Vaarkracht

Stichting VaarKracht biedt kankerpatiënten aan om een paar uurtjes, tot een hele dag, mee te varen op een schip of boot. Dankzij de inzet van schippers en enthousiaste haventeams door het hele land, is het mogelijk te kiezen uit een grote vloot van schepen. Uiteenlopend van een leuke sloep of kleine jacht tot een botter, tjalk of stoere driemaster. Ook wie niet het water op wil of kan, maar toch nautische wensen heeft, probeert VaarKracht langs de waterkant een paar heerlijke uren afleiding te bezorgen.

Samen met de schipper, de crew en enkele dierbaren komt de patiënt los van de mallemolen van medische controles, onderzoeken en uitslagen. Dit om onder het motto ‘c’ heerlijk uit te waaien. Gedachten even verzetten, misschien een goed gesprek. Het gaat erom om de toekomst weer aan te kunnen.

Stichters

Voor de stichters Lieke Idsinga, Anne Claire van Deurzen en Robert Lust speelde watersport altijd een grote rol in hun leven. Maar ze zijn ook geconfronteerd met kanker, daaruit is de stichting ontstaan: “Stichting Vaarkracht neemt mensen met kanker en hun dierbaren een dagje mee het water op.  Wij vinden het als watersporters en als mensen die weten hoe het is om met kanker te leven, ontzettend belangrijk dat mensen die geconfronteerd worden met kanker af en toe even een dagje kunnen uitrusten van de ziekte en dat ze even niets anders aan hun hoofd hebben dan het varen. Dat ze genieten van de elementen, de wind in hun haar, het boegwater op hun huid.” vertelt Robert Lust. In 2009 is er bij zijn vrouw Lieke Idsinga borstkanker geconstateerd. Tijdens Sail 2010 werd Lieke overtuigd door haar zus om mee te varen tussen al de schepen. “Het was veilig want zij wist hoe ik me voelde en wat ik nodig had, en ik heb het heerlijk gehad. Toen we thuis kwamen hadden Robert en ik het er over dat elke kankerpatiënt dit eigenlijk moest kunnen beleven en zo is VaarKracht ontstaan.” Vertelt Lieke Idsinga.

Ontspannen op het water

Er zijn tal van initiatieven die kankerpatiënten steunen. Vele daarvan verbinden zich aan sport en inspanning, doelen die vooral fysiek gericht zijn: fietsen, rennen of wandelen. Het verblijf op het water met dierbaren is vooral gericht op het vinden van ontspanning, rust en herbezinning. Als het even kan ook onbekommerd plezier maken. Water, de horizon, de ruimte geven ontspanning van waaruit ideeën en plannen gemaakt kunnen worden en veel mensen vinden innerlijke rust op het water.

Verschillende vaartochten

Bij de stichting zijn verschillende mogelijkheden om een vaartocht te kunnen maken. Zo zijn er PrivéVaartochten en GroepsVaartochten, voor diegene die het fijner vindt om met een groep te varen. Ook kunt u meedoen aan een feestelijke vaartocht tijdens een van de ZomerVaardagen. Deze wordt enkele keren per jaar als feestelijke vaardag georganiseerd. Dit is een dag dat honderd of meer patiënten met partners en dierbaren welkom zijn.

Vrijwilligers en donateurs

Aan de deelname van de vaartochten zijn geen kosten verbonden. De kosten worden gedragen door de schippers en door Stichting VaarKracht zelf. Om dit vol te houden, ontvangt Vaarkracht donaties. VaarKracht kan uiteraard ook niet zonder de inzet van vrijwilligers. Zij onderhouden de contacten in de regio met de middenstand,  verzorgen een goed gevulde picknickmand voor onderweg en onderhouden de (sponsor)contacten met bedrijven, organisaties, scholen, kerken, media en serviceclubs. Dus, heeft u geen schip maar wel de interesse en vaardigheden om iets voor VaarKracht te betekenen? Meld u dan aan als vrijwilliger.

Geef een antwoord