Duur 02:33
Gepubliceerd op 29 januari 2018

Eerste Kamer debatteert over nieuw donorplan

De Tweede Kamer stemt in 2016 al voor het aanpassen voor automatische donorregistratie zonder tegenbericht, maar hoe denken de senatoren in de Eerste Kamer hierover? Dat moet vandaag, op 30 januari 2018, blijken tijdens een groot debat over dit onderwerp.

Vernieuwde donorregistratie

Een wijziging van de procedure rondom donorregistratie is een vurige wens van D66 en met name van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Het plan houdt in dat iedereen van 18 jaar of ouder, automatisch orgaandonor is. Wie dit niet wil, kan dit aangeven, waarna hij of zij van de lijst wordt geschrapt. Hierdoor kan het grote tekort aan orgaandonoren worden teruggedrongen, zodat veel mensen die op een orgaan wachten niet vroegtijdig zullen overlijden.

Meerderheid in Tweede Kamer

Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stemt in 2016 voor een wetswijziging die dit plan mogelijk maakt. 75 Kamerleden, van onder andere PvdA, SP, GroenLinks en D66, stemmen voor en 74 tegen. Dat het plan is aangenomen, is te danken aan het te laat komen van Partij voor de Dieren-lid Frank Wassenberg. Hij heeft problemen in het verkeer en mist zodoende de stemming. Eigenlijk wil Wassenberg tegen stemmen, waardoor het resultaat 75 tegen 75 zou zijn geweest en het wetsvoorstel zou zijn verworpen.

Het grootste bezwaar van de tegenstanders is dat de overheid een te grote rol inneemt als automatische donorregistratie een feit wordt. Orgaandonor zijn is een keuze en niet iets wat opgelegd moet worden, vinden zij.

Wat vindt de Eerste Kamer?

Omdat dit niet is gebeurd, gaat het voorstel nu door naar de Eerste Kamer. Om een wet te wijzigen, moet in beide kamers een meerderheid behaald worden. Een zeer spannende dag voor Pia Dijkstra, want net als in de Tweede Kamer, zijn ook de senatoren uit de Eerste Kamer zeer verdeeld. “Bij D66 hebben ze een lijstje en daaruit blijkt dat ongeveer de helft nog twijfelt. Dijkstra loopt het risico dat ze door de ene senator zijn zin te geven, de andere juist kwijtraakt”, aldus Ron Fresen, politiek verslaggever van de NOS op de site van deze nieuwszender.

De leden van de Eerste Kamer stemmen uiteindelijk op 13 februari over de wetswijziging omtrent de donorregistratie.

Hallo Nederland

Hallo Nederland heeft op 29 januari 2018 aandacht besteedt aan het donordebat in de Eerste kamer. U ziet het fragment uit deze uitzending boven dit bericht.

(Bron: redactie Hallo Nederland, NOS, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Jonigold says:

    Senatoren, die je hoog mag inschatten, hebben toch bijna 2 jaar na kunnen denken.

    dick-hutten says:

    Als je geen donor wil zijn , moet je ook geen donor accepteren. Ga je akkoord met donorregistratie, dan heeft je familie dit te accepteren en niet dit ongedaan maken.

Bekijk ook

Meer