Duur 09:07
Gepubliceerd op 6 maart 2017

De verwarde man

In de media verschijnen er steeds vaker berichten over verwarde mensen. Vaak zijn ze zo verward, omdat de omgeving niet goed weet hoe te handelen. Jeroen Zwaal was zo’n ‘verwarde man’, hij kreeg verschillende psychoses. Hij wil meer begrip voor mensen zoals hij en heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een app. 

Schemergebied

We zijn allemaal wel eens bang en we beschikken allemaal over het vermogen ons dingen in te beelden. Dat is ook functioneel, want in een veranderende wereld helpt dit ons om flexibel te kunnen reageren op situaties. Maar wanneer angsten, het horen van stemmen en wanen doorslaan, dan kan dit ons belemmeren in ons functioneren. Deze symptomen zijn dan geen normale ervaringen meer, maar psychotische symptomen. Tijdens een psychose verkeerd iemand in een schemergebied waarin de werkelijkheid wordt vermengd met fantasie en wanen. Soms gaat dit zelfs zover dat diegene met de politie in aanmerking komt. Het aantal incidenten met verwarde personen is mede door de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg de afgelopen jaren toegenomen. Bij de politie kwamen er in 2015 ruim 65.000 meldingen binnen.

Wie is de verwarde man?

Het KRO-NCRV-programma De Monitor is in 2016 een onderzoek gestart naar de ‘verwarde man’. Wie zijn deze mensen? Hoe worden zij begeleid en is de hulp die zij krijgen voldoende? Het programma is in gesprek gegaan met psychiaters, zorgverleners, politiemensen en andere mensen die zich bezig houden met verwarde mensen. Jeroen Zwaal heeft zich naar aanleiding van deze oproep bij het programma gemeld. Jeroen was een ‘verwarde man’.  Hij heeft contact met de redactie gezocht, omdat hij graag het beeld van de ‘verwarde mens’ wil veranderen. “Ik denk dat samenleving het ziet als een probleem. Iets ongemakkelijks dat uit de weg geruimd moet worden. ‘Die mensen, die horen er niet bij,’ wordt er dan gedacht. Je voelt snel het oordeel en ook dat mensen het idee hebben dat je gevaarlijk bent. Ik wil duidelijk maken: verwarde mensen zijn mensen met een verhaal, die heel graag gehoord willen worden.

App

Samen met Jeroen Zwaal heeft De Monitor een Virtual Reality Experience ontwikkeld. Op deze manier krijgt u als het ware een kijkje in het hoofd van de verwarde mens en beleeft u een psychose. Door deze ervaring wordt het een menselijk verhaal. Het laat zien wat er achter de verwarde mens schuilt gaat. De app is beschikbaar voor IOS en Android.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Jeroen Zwaal is op maandag 6 maart 2017 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer