De knellende steunkous kan eerder af

Patiënten die zijn behandeld voor een trombosebeen, krijgen het advies om 2 jaar lang steunkousen te dragen na de behandeling. Maar uit een studie van het Maastricht UMC+ blijkt dat dit in veel gevallen te lang is. Voor de helft van de patiënten is een half jaar lang genoeg. Dat meldt het Algemeen Dagblad.  

Steunkous eerder af

Het onderzoek is gedaan onder ruim 800 patiënten verdeeld over 14 ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Tijdens het onderzoek draagt de helft van de patiënten 2 jaar lang de steunkous. De andere helft mag de kous afdoen zodra de klachten verdwenen zijn. Volgens Arina ten Cate, arts-klinisch epidemioloog en hoofd van de trombosedienst van het Maastricht UMC+, kan de helft van de patiënten al na een half jaar de steunkous afdoen, omdat zij klachtenvrij zijn. Bij 60 procent van de onderzochte patiënten kunnen de knellende kousen al na 1 jaar uit.

Besparing zorgkosten

Behalve een beter welzijn van de patiënt, bespaart het minder lang gebruiken van steunkousen ook geld uit. Als meer dan de helft van de patiënten 1,5 jaar eerder stopt met de kousen, kan er jaarlijks 10 miljoen euro worden bespaard aan zorgkosten.

(Bron: ANP/AD)

Geef een reactie