Duur 01:30
Gepubliceerd op 21 maart 2016

Reuma zo snel mogelijk de wereld uit!

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland lijden aan een vorm van reuma. De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met reuma en hun omgeving. De sleutel tot genezing van reuma ligt in wetenschappelijk onderzoek. Maar volgens het Reumafonds er is nog veel onderzoek nodig om reuma de wereld uit helpen.

Wat is reuma?

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen. Reuma is onderverdeeld in 3 categorieën. Sommige mensen hebben zelfs meerdere vormen van reuma.

  1. Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
  2. Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
  3. Wekedelenreuma: hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

Symptomen

Als u langere tijd pijn of stijfheid in bepaalde gewrichten of spieren heeft, of last heeft van gezwollen gewrichten, dan kan dit wijzen op een vorm van reuma. Maakt een afspraak met uw huisarts. Hij of zij kan het beste met u beoordelen of de klachten reumatisch zijn. Stel uzelf van tevoren de volgende vragen: hoe lang heb ik de klachten al? Hoe erg is de pijn? En is de pijn heviger geworden in de loop der tijd? Zo  nodig verwijst de huisarts u door naar een reumatoloog voor verder onderzoek.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij reuma. Wanneer u reuma heeft, krijgt u vaak met meerdere behandelaars te maken. Behalve de reumatoloog, krijgt u bijvoorbeeld ook te maken met een reumaverpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij kunnen u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma. Er zijn nog geen medicijnen tegen reuma. Wel zijn er medicijnen die de ontstekingen kunnen remmen of de pijnklachten kunnen verminderen. Soms wordt een kuur, een intensieve behandeling van 1 of 2 weken, voorgeschreven en soms is een operatie de enige uitweg om ernstige reumaklachten te behandelen.

U kunt ook zelf veel doen om het leven met reuma gemakkelijker te maken. Blijf bewegen! Ondanks dat dit misschien niet altijd makkelijk gaat, is het belangrijk om in beweging te blijven. Over het effect van voeding en reuma is nog niet veel bekend, maar er zijn mensen die veel baat hebben bij het aanpassen van hun voedingspatroon. Maar hoe en waar u ook tegen uw grenzen aan loopt: maak het bespreekbaar. Vaak is aan de ‘buitenkant’ niet goed te zien dat iets niet kan of lukt. Erover praten helpt u en uw omgeving.

Reuma de wereld uit!

De missie van het Reumafonds is: een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma morgen. Wetenschappelijk onderzoek moet uiteindelijk zorgen voor de genezing van reuma. De sleutel ligt volgens het Reumafonds in samenwerking en wetenschappelijk onderzoek. Daarom werken ze samen met wetenschappers, zorgverleners, maatschappelijke organisaties, (farmaceutische) bedrijven, maar vooral: patiënten en hun omgeving. Ondanks veel betere behandelingen en medicijnen zijn reumatische aandoeningen nog niet te genezen. Daarom richt het Reumafonds zich ook op het leven nú met reuma. Want tot de tijd dat de genezing er is, vinden ze dat mensen met reuma recht hebben om nú een goed leven te leiden met minder pijn. (Bron: Reumafonds)

In de uitzending van Tijd voor MAX op maandag 21 maart 2016 wordt aandacht besteed aan leven met reuma. Te gast is onder andere Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds.

Reuma grijpt levenslang, dagelijks in op het leven van bijna 2 miljoen mensen in Nederland. Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma morgen. Help mee in de strijd tegen reuma! Bel 0800 – 0900 333 (gratis) of word online donateur.

Tijd voor MAX is mede mogelijk gemaakt door het Reumafonds.

Geef een reactie

Reactie

    Agnes01 says:

    Zelf kamp ik al jaren met reumatische klachten. Nu las ik laatst in een artikel dat er niet echt veel vordering in de onderzoeken naar reumazijn. Best vreemd wanneer er toch zo’n 2 miljoen mensen in nederland met deze ziekte moeten leven…. gr Agnes

Bekijk ook

Meer