Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek sluit zich aan in rechtszaak tegen tabaksproducenten

Als eerste ziekenhuis in Nederland doet het Antoni van Leeuwenhoek aangifte in de lopende strafzaak tegen tabaksproducenten. Met de aangifte vraagt het ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, aan het Openbaar Ministerie om stappen te ondernemen tegen de tabaksproducenten.

Preventieve, voorlichtende taak

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is verheugd dat het Antoni van Leeuwenhoek als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte doet in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. “Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe moedwillig en kwaadaardig de fabrikant en het product zijn”, stelt Ficq op de website van het AvL. “Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm.”

Aangifte

Ficq heeft in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte gedaan tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het AvL sluit zich daarbij nu aan.

2 van de 3 rokers overlijden aan de gevolgen van tabak

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek hebben civiele procedures over de hele wereld het rookprobleem niet opgelost. René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AvL zegt: “onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret. Maar liefst 30 procent van alle kankerpatiënten krijgt de ziekte door roken. Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat 2 van de 3 rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkelijk overlijden.”

Niet de schuld van de roker zelf

Het Antoni van Leeuwenhoek strijdt al langer tegen de tabaksindustrie. Bij de formatie heeft het ziekenhuis de onderhandelaars oproepen om werk te maken van een rookvrije samenleving. Volgens het ziekenhuis sterven er in Nederland elke dag 55 mensen door roken en is het “dweilen met de kraan open”. Medema benadrukt dat dit een zaak is tegen de tabaksindustrie en niet tegen de roker zelf. “We willen af van het stigma dat het de schuld is van de roker zelf. De meeste rokers beginnen in hun pubertijd en op het moment dat ze willen stoppen zijn ze al verslaafd.”

Ficq dient donderdag 1 februari 2018 de aangifte in bij het OM in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het overgaat tot vervolging.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie