majesteitsschennis

Tweede Kamer bespreekt voorstel om majesteitsschennis te schrappen

De Tweede Kamer bespreekt donderdagavond 8 februari 2018 een voorstel het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. Als het verbod op majesteitsschennis vervalt, gaat voor belediging van de koning dezelfde straf gelden als voor belediging van ‘gewone’ mensen.

Tweede Kamer neigt naar opheffen

Ook de hogere straf op belediging van politici en topbestuurders wordt besproken. Gewone ambtenaren en rechters blijven wel extra beschermd. De Tweede Kamer neigt ernaar het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. SP, GroenLinks en PvdA zijn voor het wetsvoorstel van D66. PVV en VVD hebben nog geen besluit genomen, maar staan er niet per se afwijzend tegenover. Steun van één van deze partijen is nodig voor een meerderheid. De coalitie is verdeeld. Indiener D66 staat tegenover het CDA. Kamerlid Chris van Dam van het CDA wil voorkomen “dat de koning straks zelf op de fiets aangifte moet gaan doen”.

Vrijheid van meningsuiting

De VVD heeft nog geen definitief standpunt. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wil dat de koning nog wel enige bescherming houdt. Kamerlid Gidi Markuszower van de grootste oppositiepartij PVV noemt het “sympathiek” om “de vrijheid van meningsuiting” uit te breiden. Hij vindt het wel “scheef” dat de koning straks niet meer extra wordt beschermd, terwijl aan de positie van rechters niets verandert. Markuszower zal hier vragen over stellen voordat hij definitief beslist.

Celstraf van 5 jaar

Mensen die de koning beledigen, riskeren nu een celstraf van maximaal 5 jaar. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is in 2016 met een initiatiefwetsvoorstel gekomen. Hij vindt het niet van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Update

Het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden kan verdwijnen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, tijdens het debat over de kwestie. De oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en PVV steunen het voorstel van regeringspartij D66. Sommige partijen plaatsen nog wel kanttekeningen, net als D66-coalitiepartner VVD. Die wil de koning beschermen tegen “misbruik van de vrijheid van meningsuiting.” De andere regeringspartijen CDA en ChristenUnie zijn tegen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie