Personeel ouderenzorg kruipt voor even in de huid van hun cliënten

Personeel in de ouderenzorg werkt vaak naar beste geweten, maar om het voor hen duidelijk te maken hoe het is om een oudere cliënt te zijn, worden de rollen in de onlangs gestarte ParticipatieKliniek voor 24 uur omgedraaid. Medewerkers van instellingen kruipen in de huid van cliënten en worden verzorgd door acteurs. 

Aan den lijve

Personeel in de zorg kan in de Participatiekliniek aan den lijve ondervinden hoe het is om afhankelijk te zijn van zorg. Door tal van trainingen ondervinden zij in de kliniek hoe het bijvoorbeeld is om gevoerd te moeten worden en hoe zij zelf behandeld willen worden in een instelling.

Fysieke beperkingen

De trainingslocatie is een leegstaande zorglocatie in de Brabantse plaats Megen. Met verschillende methodes worden fysieke beperkingen gesimuleerd. Zo wordt het personeel in een rolstoel gezet, krijgen zij oorkappen op, of een bril, waardoor het lijkt of ze staar hebben. Er is ook een zogeheten geriatrisch trainingspak, waarmee het gevoel wordt nagebootst dat mensen hebben als hun botten minder sterk worden en het lichaam niet meer goed kunnen dragen. Zo wordt ervaren hoe lastig ogenschijnlijk eenvoudige handelingen zijn, zoals iets oprapen of uit een stoel omhoog komen.

Mentale beperkingen

Ook mentale beperkingen worden nagebootst, als is dat wel wat lastiger. Het personeel wordt daarvoor in een speciale kamer gezet, waar ze flarden van gesprekken uit het verleden horen. Op die manier wordt beginnende dementie nagebootst. Maar er komen ook zaken naar boven die ouderen allemaal meemaken als zij in een zorginstelling wonen. Zoals personeel dat ’s nachts een paar keer een ronde maakt, waarbij zij onbewust hun cliënten storen.

Wachtlijst

Initiatiefnemer V&VN, de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden, hoopt dat de training personeel in de zorg inspireert om het werk wat anders te gaan doen. Voorlopig loopt het in elk geval al storm en er is inmiddels al een flinke wachtlijst voor de trainingen. Steeds meer personeel uit de ouderenzorg zal de komende maanden dus aan den lijve gaan ondervinden hoe het is om afhankelijk te zijn van hulp van verzorgenden en verpleegkundigen.

(Bron: NOS, de Participatiekliniek)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Hanneman says:

    Dit is gewoon FANTASTISCH!

    Puran says:

    Toen ik heel wat jaartjes geleden ging werken als o.a. rolstoel monteur ging de baas met mij in de rolstoel het winkel centrum in. Hoe ik op stoepen of over drempels kwam mocht ik zelf “uitvechten” en hij hielp pas als ik achterover dreigde te vallen. Om de belevenis kompleet te maken kreeg ik onderweg van een aardige mevrouw een dubbeltje voor een ijsje, wat een aardig beeld schetst van hoe sommige mensen tegen rolstoel “bewoners” aankeken, die waren zielig dus.
    Een heel leerzame ervaring die me altijd is bijgebleven en mijn emphatie heeft versterkt.
    Een leuke ervaring was de rolstoel die we leverden aan een jongedame in een verzorgingshuis op de Veluwe. Zo eens in de maand moesten we uitrukken voor een storing aan de besturing, steeds dezelfde storing. Na de derde keer ben ik eens gaan praten met de technische dienst en de begeleidster van de dame. De dame was stiekum verliefd geworden en wilde dat ik weer kwam en slim als ze was kon ze de besturing steeds weer saboteren…….

      MAX Vandaag says:

      Beste Puran, hartelijk dank voor uw reactie en bijzondere, persoonlijke ervaringen hiermee.