Schoolgeld

Meldpunt: wel schoolgeld moeten betalen, maar nauwelijks les krijgen

Studenten krijgen nauwelijks college, volgen mondjesmaat lessen online, maar betalen wel het volle pond aan collegegeld. Studenten en hun ouders zijn boos en eisen fatsoenlijk onderwijs voor het geld dat ze betalen. Waar hebben ze recht op? En verder: Als exen met een alleenstaande-AOW te intensief met elkaar omgaan, worden zij gekort. Is dat wel terecht? De Sociale Verzekeringsbank geeft uitleg over hun werkwijze. 

Beperkt fysiek onderwijs

Als Erik Peeters het collegeld van zijn 18-jarige dochter Fleur betaalt, verwacht hij dat ze kwalitatief goed onderwijs krijgt. Ondanks corona zouden eerstejaars namelijk voorrang krijgen bij het beperkte fysieke onderwijs in de collegezaal. De realiteit is anders: tot aan de kerst geeft de universiteit alleen online les. Een slechte start voor zijn dochter, vindt Erik. Ook bij studenten van het HBO en MBO is onvrede, omdat ook bij hen de relatie tussen betaald lesgeld en uren aan onderwijs zoek is. Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) licht dit toe in Meldpunt.

Tekort aan openbare toiletten

Omdat Ursula Garconius diabetespatiënt is, moet ze vaak naar het toilet. Maar sinds corona wordt ze geweigerd bij winkels en instellingen. Soms ziet ze maar één oplossing: plassen op straat. Meldpunt neemt de proef op de som en test in welke openbare gebouwen en winkels je nog gebruik mag maken van het toilet. En wordt de toegang geweigerd als we een medische toiletpas laten zien? In de studio legt Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) uit hoe groot de impact is om niet naar het toilet te kunnen als je moet.

Gekort door de SVB

Gepensioneerde stellen die gescheiden leven, maar niet formeel gescheiden zijn, lopen kans gekort te worden op hun AOW. Zoals de 86-jarige Trudy Diaz. Haar man leeft al meer dan 30 jaar in Spanje, maar toch krijgt ze een gehuwden AOW. Mevrouw vindt dat ze recht heeft op een hogere alleenstaanden AOW. MAX Ombudsman Rogier de Haan vraagt tekst en uitleg aan Bert van Laar van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meldpunt, vrijdag  25 september 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Je ziet een steeds grotere aanscherping naar betalen, waar tegenover een steeds verminderde aandacht staat. Niet alleen aangaande schoolgeld of AOW, maar overal zie een hetzelfde ontwikkeling. Zorgaanbieders, waarvan je verwacht, service hoog in het vaandel te dragen, zijn verworden tot geldjunks, die achter de poen aanzitten. Velen zijn verworden tot fraudeurs. Apotheken strooien met medicijnen om maar zoveel mogelijk omzet te genereren. Tandartsen schrijven met een dubbele pen en declareren al voordat de behandeling klaar is, veel te hoge bedragen met verzonnen behandelingen. De mens is slaaf van het geld geworden en schamen zich niet een medemens de belazeren. VVD politici hebben voorgesteld om fraude niet meer strafbaar te stellen. Met de enige reden, dat frauderen bij de VVD mentaliteit hoort, zoals een vis in het water hoort. De ING bank helpt Russische oliechargen om 2000 miljard gefraudeerd geld wit te wassen. Terwijl de afspraak van Europa was om Rusland te economisch te boycotten vanwege de MH17 ramp in Oekraine. Mark Rutte en de binnenlandse veiligheidsdienst houden zich van den domme. Zelf als Amerikaanse journalisten dit schandaal openbaren. Het is droevig gesteld met deze maatschappij.