Duur 03:19
Gepubliceerd op 16 november 2016

Leeftijdsverschil met echtgenoot leidt tot hoge korting pensioen

Echtgenoten die meer dan 10 jaar leeftijdsverschil hebben lopen het risico flink gedupeerd te worden als de oudere  partner overlijdt. Dat blijkt uit onderzoek van de Max Ombudsman in samenwerking met Hallo Nederland.

Leeftijdsverschil

Pensioenfondsen hebben decennialang de regeling gehad dat wanneer de oudere partners in een huwelijk met leeftijdsverschil overlijdt, er een korting op het nabestaandenpensioen wordt toegepast. De jongere weduwe of weduwnaar krijgt dus minder nabestaandenpensioen dan wanneer er geen leeftijdsverschil is. De korting is in sommige zelfs meer dan 10%.  Dat kan oplopen tot vele honderden euro’s per jaar.

Leeftijds- en seksediscriminatie

Ook Mevrouw Van der Hout (62) is slachtoffer geworden van deze regeling. Haar man is begin 2016 op 75-jarige leeftijd overleden. Zonder dat ze het wist werd ze gekort op haar nabestaandenpensioen. Zowel bij Aegon als bij Nationale Nederlanden, de pensioenfondsen waarbij haar man pensioen had opgebouwd, is mevrouw Van der Hout gekort. Het scheelt haar al gauw enkele tientallen euro’s per maand. Mevrouw Van der Hout heeft MAX Ombudsman Rogier de Haan ingeschakeld. Volgens hem is er sprake van leeftijdsdiscriminatie en seksediscriminatie: “In de praktijk zal blijken dat meer vrouwen dan mannen hier slachtoffer van zijn. Van alle huwelijksvoltrekkingen in 2015 tussen man en vrouw was 9,4% van de mannen meer dan 10 jaar ouder dan de vrouw. Terwijl nog geen 1% van de vrouwen meer dan 10 jaar ouder was dan de man. In 1999 waren deze percentages hetzelfde. Dat betekent dat deze kortingsregeling in 9 van de 10 gevallen een vrouw treft, en in 1 van de 10 gevallen een man.” Rogier de Haan: “Het korten van partners met een leeftijdsverschil is niet meer van deze tijd, zo heeft ook de Hoge Raad bepaald. Pensioenfondsen moeten deze oneerlijke korting zo snel mogelijk schrappen”

Uitspraak Hoge Raad

In december 2015 oordeelde de Hoge Raad dat de korting discriminerend uitpakt voor vrouwen is en dat pensioenfondsen de achterblijvende partner daarom geen pensioenkorting mag worden opgelegd. Maar ondanks die uitspraak passen verschillende pensioenfondsen de korting nog steeds toe. Dat gaat dan in de meeste gevallen om regelingen die al in het verleden zijn afgesloten. Maar er zijn ook enkele pensioenfondsen die de korting voor jongere nabestaanden nog steeds in nieuwe pensioenregelingen laten bestaan.

Reactie Aegon

MAX Ombudsman Rogier de Haan noemt dat onbegrijpelijk: ”Het korten van partners met een leeftijdsverschil is niet meer van deze tijd, zo heeft ook de Hoge Raad bepaald. Pensioenfondsen moeten deze oneerlijke korting zo snel mogelijk schrappen.”

Ongeveer 1 op de 10 huwelijken in Nederland kent een leeftijdsverschil dat groter is dan 10 jaar. Honderdduizenden mensen lopen dus het risico (in het geval van overlijden van de oudere partner) op een veel lager nabestaandenpensioen. Ombudsman De Haan: ”Het is belangrijk dat áls u meer dan 10 jaar met uw partner scheelt u nakijkt of uw pensioenfonds zo’n korting hanteert. Mocht u al in zo’n situatie zitten dan wil de Max Ombudsman zich graag inzetten om voor u compensatie te regelen.”

Heeft u hetzelfde probleem? Neem dan contact op met de MAX Ombudsman: 035-6775511 (elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur)

Geef een antwoord

Reacties (9)

 1. Ruigrok says:

  Goede Morgen !
  We zijn gisteravond nogal geschrokken, want ons leeftijdsverschil is veel minder dan die door u vermelde 10 jaren. Ik ben van oktober 1931, mijn vrouw van februari 1935
  We hebben deze week ons pensioenoverzicht binnen gekregen en tot ontsteltenis van mijn vrouw
  ontvangst ze na mijn (eerdere) dood, in plaats van de huidige uitkering van 12328,- euro.
  Komt mijn vrouw krijg ik een aanvulling van3439,- euro.
  Maar kom ik te overlijden, dan ontvangt mijn vrouw slechts 8913,- euro.
  Alle bedragen per jaar
  Pensioenfonds is Spoorweg Pensioenfonds..
  Zij is niet echt gezond meer, dus de zorgkosten zijn ook hoger, dan van een gezonde weduwe.
  Wij vragen ons af, of dit normaal moet zijn, ook nu ons leeftijdsverschilo minder is dan 10 jaar, door u genoemd werd
  Vriendlijke groet,
  B. Ruigrok.

 2. Dinie Roep says:

  Goede middag,
  Het leeftijdsverschil met mijn man was maar 16 maanden en toch heb ik na zijn overlijden een korting op het pensioen gehad van €1433 naar €937 per mnd. pure discriminatie, want als ik als eerste was overleden was mijn man het volledige pensioen blijven ontvangen.
  Zelf heb ik geen pensioen opgebouwd omdat het in die tijd normaal was dat je voor je man en
  kinderen zorgde.
  Ik hoop dat U hier iets aan kan veranderen, voor mij zal het geen effect meer hebben maar
  misschien voor de toekomstige weduwen wel.

  Met vriendelijke Groet,
  E. Roep

 3. Marionneke says:

  Hallo,Max.Mijn man heeft onlangs een brief gehad at hij over 2014 een pensioen te kort heeft ze willen dit aanvullen met hè nabestaandenpensioen van mij.Ik ben 55 en 5 maanden ouder dan mijn man.Mijn man is 54. Vraag me af wat de gevolgen hiervan zijn Groet Marionneke

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Marionneke, hartelijk bedankt voor uw reactie. U kunt met uw vraag terecht bij de MAX Ombudsman: 035-6775511 (elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur).

 4. Hanneman says:

  Hoe was het ook weer met dictaturen? Oh ja….de bevolking minus een kleine vriendenkring van het “staatshoofd” werkt zich dood en de centen die worden verdiend komen in de regel ten goede aan het voornoemde staatshoofd en diens -zelden háár- naasten. Crimineel, toch? Als lid van de bevolking ben je dus lid van of verleen je medewerking aan een criminele organisatie. Zo vergaat het mij nou ook. Ik verleen, volkomen ongewenst door mijzelf, medewerking aan pensioencriminaliteit. En net als de kleine jongens in dictaturen krijg ik voor mijn “contributie” aan deze organisaties strakjes gewoon stank voor dank of zelfs dat niet eens. Ik ben persoonlijk zeer pessimitisch over mijn oude dag. Naar mijn idee gaat het de rechtse politiek zo voor de wind dat de inrichting van die oude dag, voor verreweg de meeste mensen, ernstig zal worden bepaald door geld. Als je het niet hebt houdt ’t op, zal zorg en/of aandacht onbetaalbaar en onbereikbaar zijn. Want de weg is vrijgemaakt voor de márkt. Dus we gaan strakjes naakt en ondervoed de straat op. En we zullen door de strenge ambtenaren van de armoedebestrijding worden aangehouden en opgeborgen in private “dwangbehuizing” waar we door staatsmedicatie op orde zullen worden gehouden. Het is onfatsoenlijk wat mevrouw van Hout meemaakt. En de mensen die hier een reactie schreven. En naar ik begrijp iets waarvan de hoge raad heeft gesteld dat het een fout is. Maar Al CaPoen trekt zich daar geen zier van aan. Resumerend; ook ik betaal aan het pensioenfonds en derhalve medewerkend aan pensioencriminaliteit. Zonder daarvan wijzer te worden natuurlijk. Verwacht even zoveel als nul of de helft daarvan aan rendement te gaan ontvangen. Het zal tegen de tijd dat ik er aan toé ben jammer zijn maar ja, het moést op aan bestuur en management. Pensioencriminaliteit…..tja….. ’t is tóch écht het soort van misdadigheid die zich gelijk kan stellen met zoals ze in de politiek wordt gepleegd. Enne…. of het nu gaat over wat geuniformeerde idioten of over nette pákken of pakjes, ’n dictaat is een dictaat.
  Laat in levensnaam de linkse sociale politiek deze criminele activiteiten stopzetten of toch minstens hun succes afremmen.
  Strakjes? Stem niet maar zomaar. Denk goed na en stem dán.

 5. spooky says:

  goede avond
  mijn schoonzus van 63 is pas een paar maanden weduwe geworden, nu had haar man AOW want die was 68 wat blijkt nu het AOW van haar man stopt en omdat zij na 1953 is geboren krijgt ze helemaal niets meer geen uitkering niets !! en dat komt omdat men in Den Haag denkt dat iedere vrouw die tussen 1950 en 1960 is geboren een baan heeft ,maar wij zijn allemaal thuis gebleven voor de kinderen en het huishouden wat nu niet meer denkbaar is ,maar dat was toen heel gewoon!
  dus nu mag ze haar spaargeld en de overwaarde van haar huis opeten voor ze ergens aan kan kloppen om haar die 4,5 jaar te overbruggen voor dat zij zelf pensioen krijgt dit vind ik volkomen belachelijk! dit moet toch niet kunnen met vriendelijke groet hier zullen veel vrouwen mee geconfronteerd worden als zij weduwe worden
  G van Dongen

 6. veronica says:

  Hallo,ik ben sinds 6 jaar weduwe.Mijn man en ik verschilde 21 jaar in leeftijd.Wij zijn 41 jaar samen geweest.
  Toen hij kwam te overlijden, viel ik in een enorm diep gat.Natuurlijk emotioneel, maar zeker ook financieel.
  Bij zijn overlijden kreeg ik per maand,rond de 600 euro.Dit was mijn enige inkomen.
  Ik ben nu 65 jaar. Noodgedwongen moest ik gaan werken.Dit is erg zwaar, omdat ik met mijn gezondheid top.
  Bij de verzekeringsmaatschappij,waar mijn man altijd had gewerkt, kwam ik niet verder.
  Mijn man kreeg ruim 1200 euro per maand aan pensioen.
  Het is zo oneerlijk.Vraag mij af,of hier echt niets aan te doen is.

  Met vriendelijke groet,

  Vera van Kuijen-Smit.

 7. oosterwijck says:

  Geachte Vera,

  Om op jouw vraag te antwoorden: Ja hier is iets aan te doen! … Stem op de SP en het komt goed met jouw pensioen. De A-sociale VVD rakkers, die behoren tot de uitverkorenen, waaronder Rutte, moeten uitgesloten worden van beleid maken. Hun voorvaderen hebben ooit een boek geschreven, uit naam van God, waarin gepretendeerd wordt, dat zij uitverkoren zijn door God, om de mensheid te regeren en als enige recht hebben armageddon te overleven. Dit boek was en is voor hen een vrijbrief, voor slavernij en uitbuiting. Uitmondend in de hedendaagse klasse ongelijkheid. Uitmondend in een vermeend recht, dat de loonslaven een deel van hun inkomen in een spaarpot moeten onderbrengen, en niet mogen incasseren, omdat er bezwarende omstandigheden zouden zijn gerezen (de gemiddelde leeftijd is hoger geworden). … Wat niet wil zeggen dat de loonslaven ouder worden. nee integendeel. die sterven eerder als voorheen. Vraag maar eens om tabellen, waarin sterftecijfers zijn gekoppeld aan beroepen. Maar juist de uitverkorenen, die betere posities hebben bekleed en nauwelijks arbeid hebben verricht, worden ouder. Dus kort gezegd: de loonslaven hebben pensioenpremie betaald, die ze niet of nauwelijks kunnen innen, omdat ze vroegtijdig het loodje legen. En in tegendeel worden die pensioenen geint door de uitverkorenen die veel langer leven, omdat ze niet of zeer weinig hebben gepresteerd. Eén van de laatste uitvindingen is, dat ze jongere echtgenoten, korten op hun pensioen. Dit is alleen maar bedacht om de uitverkorenen nóg meer te kunnen bevoordelen. Voor toekomstige potentiele slachtoffers kan ik adviseren, trouw nooit meer, blijf onafhankelijk. Het huwelijk word t alleen maar gezien en gebruikt, om partners te korten op hun pensioen. De meest (toekomstige) pensioengerechtigden, hebben beide gewerkt en beide pensioen opgebouwd. Laat je niet naaien, door de uitverkorenen, door te trouwen. Incasseer beide volledig pensioen.

 8. puntjepunt says:

  Mijn moeder, nu 83 jaar, heeft totaan de dood van mijn vader die tandarts was, als tandartsassistente gewerkt in de praktijk aan huis. Dat deed ze onbetaald, zo ging dat in die tijd. Ze heeft zelf dus geen enioen opgebouwd. Ze verschilden meer dan 20 jaar in leeftijd. Zij is afschuwelijk gekort in het weduwenpensioen en heeft nu eigenlijk alleen AOW en zo’n 100 euro pensioen per maand. Ze woont nog steeds in het oude huurhuis waar ze destijds ongeveer 60 jaar geleden is komen wonen. De huurprijzen zijn zo gestegen, haar pensioen ook nog eens gekort, dat ze het al lang niet meer kan betalen. Ze moet dus verhuizen en bij de gedachte alleen al kwijnt ze weg. Nu komt ze in aanmerking voor sociale huurwoning maar als oudere is dat ook een ramp als je inkomen maar ongeveer 19.000 per jaar is. Hier is iets ontzettend gemeen fout gegaan dat ik echt niet anders kan benoemen dan discriminatie. In de tandartsenbranche waren er destijds geen vrouwen die praktiseerden, wel vrouwen die meehielpen zoals ook de vrouw van de huisarts in de praktijk meehielp. Dus de weduwen waren altijd vrouwen. Gezien de uitspraak naar aanleiding van een onderzoek bij AEGON lijkt me toch dat we dit nog kunnen rechtzetten? Wat mij betreft hoeft dat niet met terugwerkende kracht maar wel dat er vanaf nu tot aan haar dood in ieder geval nog wat geld bij komt zodat in haar huis kan blijven wonen, dat is alles wat ze wenst. Hoe pakken we dit aan?

Bekijk ook

Meer