camera

Hoe zit het?: mag u zomaar bewakingscamera’s ophangen aan uw woning?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u zomaar bewakingscamera’s ophangen aan uw woning.

Wat mag wel en wat niet?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun woning uit te rusten met een beveiligingscamera. Zo’n camera kan erg handig zijn als u bijvoorbeeld in een buurt woont waar regelmatig wordt ingebroken, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Welke dat precies zijn? Wij proberen het u uit te leggen in deze editie van Hoe zit het?

Filmen van openbare weg mag niet

Wie een camera aan de eigen woning ophangt moet er volgens de Autoriteit Persoonsgegevens voor zorgen dat de openbare weg niet of zo min mogelijk wordt gefilmd. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet er onder meer op toe dat de afspraken die in de Europese privacywet AVG staan worden nageleefd. In deze wet staat geschreven dat het filmen van de openbare weg niet mag, mits strikt noodzakelijk. Wie de openbare weg filmt, filmt immers ook mensen en vermoedelijk ook nummerborden, waardoor er privacyschending ontstaat.

Voorwaarden en gevolgen

Hoewel het dus eigenlijk niet mag, is het meestal onvermijdelijk om als particulier een stukje van de openbare weg te filmen. Om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vallen mag u deze beelden maximaal 28 dagen bewaren en mogen ze niet gedeeld worden met derden. Doet u dit wel? Dan bent u in overtreding. Aangifte aan uw adres kunnen het gevolg zijn, evenals een klacht bij   de Autoriteit Persoonsgegevens, die vervolgens verplicht is om deze klacht in behandeling te nemen. Daarnaast kunnen de personen die op deze beleden staan eisen dat de video wordt verwijderd.

Stiekem filmen mag niet

Een beveiligingscamera ophangen mag dus, maar het filmen van de openbare weg is geen goed idee. Wat ook niet mag is een camera ophangen zonder dat dit ergens wordt vermeld. Wie een beveiligingscamera heeft hangen of een deurbel met camera, moet dit kenbaar maken. Veel mensen plakken in dit geval een sticker op de deur of raam, maar een bordje in de tuin zetten kan ook.

Gezichtsherkenning

Anno 2019 zijn er ook beveiligingscamera’s en videodeurbellen die gezichten kunnen herkennen. De meeste mensen zullen niet zulke camera’s hebben, maar ze zijn wel op de markt. Omdat gezichtsherkenning een vrij nieuw fenomeen is in Nederland, is het soms nog niet helder wat wel en niet mag op dit gebied. Als het aan CDA en D66 ligt worden er snel duidelijkere regels gemaakt over gezichtsherkenningstechnologie. De 2 regeringspartijen dienen in november 2019 een motie in met dit verzoek, want, zo menen zij “onvoorzichtig en ongecontroleerd gebruik van dergelijke technologie is een gevaar voor onze vrijheid, rechtsstaat en democratie.”

Heeft u een camera met gezichtsherkenning en bent u benieuwd naar de huidige regelgeving? U kunt zich wenden tot de Autoriteit Persoonsgegevens, zij weten wat de huidige stand van zaken is.

Klacht over beveiligingscamera van iemand anders?

Zelf geen beveiligingscamera, maar filmt die van de buren consequent uw terrein? In dat soort gevallen is het volgens de Autoriteit Persoonsgegevens om het volgende stappenplan te doorlopen:

 • De eerste stap is om de bewoners aan te spreken. Misschien is het probleem in overleg eenvoudig op te lossen.
 • Komt u er samen niet uit? Dan kunt u hulp vragen aan buurtbemiddeling, als uw gemeente dit aanbiedt. Of anders de wijkagent vragen te bemiddelen.  U kunt surfen naar de website problemenmetjeburen.nl
 • Wanneer het probleem blijft bestaan kunt u er voor kiezen om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit kiest bij elke klacht wat de beste aanpak is.
 • Tot slot kunt u naar de rechter gaan. U kunt eventueel voor advies en ondersteuning terecht bij het Juridisch Loket bij  u in de buurt.

Conclusie

U mag een beveiligingscamera ophangen aan uw woning, maar u moet ervoor zorgen dat u de openbare weg zo min mogelijk filmt. Bovendien mag u de beelden maximaal 28 dagen bewaren en mag u deze niet delen met derden. Ook moet u  middels een bordje of sticker kenbaar maken dat u een camera of filmende deurbel heeft. Als u zich niet aan deze regels houdt, bent u in overtreding.

(Bron: Autoriteit persoonsgegevens, NOS, NRC, Politie)

Geef een reactie

Reacties (2)

  sinon says:

  Stiekem filmen mag niet

  Een beveiligingscamera ophangen mag dus, maar het filmen van de openbare weg is geen goed idee. Wat ook niet mag is een camera ophangen zonder dat dit ergens wordt vermeldt. Wie een beveiligingscamera heeft hangen of een deurbel met camera, moet dit kenbaar maken. Veel mensen plakken in dit geval een sticker op de deur of raam, maar een bordje in de tuin zetten kan ook.

  Beste mensen
  Laat uw redacteur ook Nederlands leren!!! Wordt vermeldt staat er. Foei. Het moet zijn wordt VERMELD. Dus zonder een t achter de d.

  Jo 43 says:

  Gebruik of misbruik .
  Van mij mogen alles filmen ,Maar ga er zorgvuldig mee om.
  Dat het helpt voor overtredingen en misdaad is het een prima middel.
  In de buurtsuper en veel winkels staat een Camera . Geld automaten is ook openbaar.
  Zo is een webcam in wat landen verplicht als bewijsmateriaal.
  Voor de verzekering. En een nummerplaat is persoonlijk, dus wat is er mis.
  Dan als het zo vervelend is dan is Reclame op de auto ook een aantasting van de. privacy
  Ja misbruik kan en mag niet zie. privacy-Wikipedia.