Dit is wanneer een erfenis meetelt voor de inkomstenbelasting

Nadat u een erfenis heeft ontvangen, kan de Belastingdienst bij u aankloppen voor erfbelasting. Maar soms heeft een erfenis ook invloed op uw jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Hoe dat precies zit en wat u kunt doen om dit te voorkomen, leggen we uit in dit artikel.

Over een erfenis moet u (meestal) erfbelasting betalen

Laten we beginnen bij het begin. Een erfenis geeft u in principe niet op bij uw aangifte voor de inkomstenbelasting. In plaats daarvan krijgt u (meestal) te maken met een erfbelasting. Of dit het geval is, hangt af van de waarde van de erfenis en uw relatie tot de overledene. Zo zijn er in 2025 (wederom) een paar vrijstellingen. Hieronder noemen we er een paar:

  • voor kinderen: 25.490 euro
  • voor partners: 804.498 euro
  • voor kleinkinderen: 25.490 euro

U betaalt vervolgens alleen erfbelasting over het bedrag dat boven deze vrijstellingen uitkomt. Deze tarieven variëren van 10 procent tot 40 procent, opnieuw afhankelijk van de hoogte van het erfdeel en uw relatie tot de overledene.

Toch kan een erfenis ook invloed hebben op de inkomstenbelasting

Wellicht zijn de woorden ‘in principe’ u in de vorige alinea al opgevallen. Want hoewel u een erfenis ‘in principe’ dus niet opgeeft als inkomen in box 1 (onder werk en wonen), wordt een erfenis uiteindelijk wel onderdeel van uw vermogen (wat valt onder box 3).

Bijvoorbeeld doordat het saldo op uw (spaar)rekening stijgt of doordat u het geld gebruikt voor beleggingen. Vanaf een bepaalde grens betaalt u over een deel hiervan vermogensbelasting. Indirect betekent dit dat u over een deel van de erfenis dan dus ook inkomstenbelasting betaalt.

Manieren om te voorkomen dat u meer belasting betaalt

Soms zijn er manieren om te voorkomen of te beperken dat u meer belasting betaalt. Denk bijvoorbeeld aan een geblokkeerde pensioenrekening. Hierbij kunt u het ingelegde geld alleen pas na uw pensioen opnemen. Verder zou u kunnen denken aan een verbouwing of verduurzaming van uw huis. Daarnaast kunt u overwegen om (een deel van) de erfenis te schenken. Ook hier zijn jaarlijks vrijstellingen voor.

(Bron: archief, Rijksoverheid, Erfwijzer, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    fransje says:

    Maak ieder jaar belastingvrije bedrag over op rek. Van kinderen en kleinkinderen vraag me nu af of dit via notaris gedaan moest worden

      OmeJohan says:

      Als u schenkt onder de normale vrijstelling (2025: 6713 voor kinderen, 2690 voor anderen waaronder kleinkinderen) dan hoeft dat niet via de notaris. Schenkt u o.b.v. verhoogde eenmalige vrijstellingen dan wel zodat de belastingdienst daarvan op de hoogte is, zodat u niet 2x verhoogd kun schenken.

      OmeJohan says:

      Of ben ik in de war met wel of niet aangifte doen. Niet bij gewone wel bij verhoogde…

    OmeJohan says:

    Ook vóór de verdeling van de nalatenschap kan uw deel van de erfenis onderdeel uitmaken van bezittingen en schulden in Box3 van de inkomstenbelasting:
    Bezittingen als uw deel in de onverdeelde boedel. Dus uw erfdeel dat nog niet is ontvangen en als schuld de belasting over uw erfdeel waarvan u nog geen aanslag heeft maar in principe wel verschuldigd bent.

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/wat_zijn_uw_bezittingen_en_schulden/