Den Haag op weg naar de verkiezingen

Na een relatief rustig zomerreces, gaat de Tweede Kamer dinsdag 6 september 2016 weer aan de slag. Alles zal de komende maanden in het teken staan van de verkiezingen die gepland staan voor medio maart 2017.

Partijprogramma’s

De eerste partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s al gepresenteerd. Ook worden de komende tijd de kandidaten bekend gemaakt die in de nieuwe Kamer willen gaan zitten. Uit een peiling van de ANBO onder 6.000 gepensioneerden blijkt dat steeds minder gepensioneerden hun stem aan de PvdA en de VVD zullen geven. In 2012 stemde naar eigen zeggen nog ruim 1 op de 3 op de regeringspartijen, nu zegt nog geen 6 procent dat te doen.

Gebrekkige inspanningen

Vooral de SP, 50Plus en de PVV zijn favoriet. De coalitiepartijen VVD en PvdA worden volgens de ouderenbond afgestraft voor de gebrekkige inspanningen om de inkomenskloof tussen werkenden en niet-werkenden te dichten: “Jarenlang hebben we gehoord dat gepensioneerden de rijkste groep Nederlanders zijn”, aldus directeur Liane de Haan van de ANBO. “Maar er is een groep die steeds minder te besteden heeft omdat hun inkomen daalt of gelijk blijft, terwijl de kosten voor levensonderhoud en vooral de zorgkosten stijgen.”

Koopkrachtreparatie

Volgens het kabinet kunnen gepensioneerden rekenen op koopkrachtreparatie, desondanks denken de respondenten dat dit voor hun straks niet van invloed zal zijn in het stemhokje. 89 procent zegt er geen vertrouwen in te hebben dat het huidige kabinet ook echt maatregelen neemt om de koopkracht te verbeteren.

(Bron: anp.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Inderdaad! Alles zal de komende maanden in het teken van de verkiezingen van Maart 2017 staan. Met alle respect; voor mij is dat al maanden, zo niet jaren het geval. Maar het is waar. De verkiezingen komen eraan en dat is vooral zichtbaar aan het “plotseling” opduiken van allerlei voornemens van partijen om “goed nieuws” te brengen. 0,7 procent koopkrachtverbetering voor de ouderen. Steeds meer mensen zouden een baan hebben. Stijgende exportcijfers. En voor deze week; het eigen risico zal niet hoger worden. Even los van het feit dat die regeling eigenlijk crimineel is, ooit bedoeld om overmatig bezoek aan ziekenhuizen en apothekers te ontmoedigen maar in wezen een geweldige opleuker voor de inkomens van zorgbestuurders en aandeelhouders, kan ik maar niet ontsnappen aan de gedachte dat dit gewoon een poging is om het electoraat “op orde” te houden dus vooral ook een “kapitaalreparatie” is. Want het land kotst van al de door Rutte en kompanen ingestelde regelingen om de “staatsbegroting op orde te houden. Verhuurdersheffing. Weet u nog? Nét zoiets. De regering van dit moment maar ook zeker de gevestigde partijen die de verkiezingen al decennia domineren zien het er van komen dat linkse partijen de verkiezingen gaan winnen. Of wat te denken van de op stapel staande verkiezingsoverwinning voor de PVV? En de gevestigde orde geeft aldoor af op meneer Wilders. Dat hij een dictator zou zijn, een gevaar voor het land. Zelfs durft een VVD senator het aan om de PVV met de NSB, u weet wel, te vergelijken. Het was destijds met meneer Fortuyn niet veel anders dan nu. Ook hij was een vóóraankondiger van andere winden die zouden gaan waaien en ook liet hij er geen misverstand over bestaan dat de gevestigde politiek van toen op de snuit zou gaan. Terécht! Want ook die gevestigde orde van toen maakte al aardig vaart met het verzieken van de samenleving en wilde zich niet laten stoppen door gezond verstand, medemenselijkheid. Ook van meneer Fortuyn is geroepen dat hij een racist was en een charlatan. Datzelfde roept nu Mark Rutte. Onze premier. De man die het beleid van uitkleden, ontmantelen, besparen, beperken, afpakken, ontregelen tot een kunst heeft verheven. Dat Nederland vol lof is over de zomergastenuitzending waarin “onze premier” zo kwetsbaar, openhartig en eerlijk was snap ik niet. Het zat naar mijn idee vol met slappe kletspraat en ontkenningen van bestaande ellende. Wat de private omstandigheden en keuzes van meneer Rutte zijn zal mij worst wezen. Aan een regering te vormen met de partij die hem in alle opzichten tegenstaat zou hij liever niet beginnen. Ik voorspel u dat als de PVV straks alle verkiezingsresultaten van die gevestigde orde doet verbleken hij de éérste zal zijn om een “verbinding” voor te stellen. Misschien dat wat bij de vorming van een regering met de PVVDA is gelukt, opniéuw lukt. Het is hoog tijd voor ontPechtolding, afSamsomming en déRuttisering.

    oosterwijck says:

    Goed nieuws, over het eigen risico? Het wordt weer verkiezingstijd. … Omdat er steeds meer weerstand groeit tegen het eigen risico, houdt de zorgverzekering zich één keer gedeisd. Ze houden zich één keer in, om na de verkiezingen, dubbel hard toe te slaan. Het eigen risico wordt (mis)bruikt voor het topinkomen van zorgverzekeringsmanagers, de aandeelhouders, maar ook voor de brillenverkoop, de brillenreclames, de reclamebureau’s, die grof geld verdienen aan reclamespotjes, waar U en ik mee geterroriseerd worden, van de vroege morgen tot de late avond. Niemand van de regering hoor je daarover. Het enige dat Edith Schipper ons wijsmaakt, is dat de kosten van zorg weer gestegen zijn. Iedereen moet de straat op, en demonstreren, om van al die onzinnige zorgverzekeraars af te komen. We moeten streven naar: Eén Nationaal zorgfonds, zonder winstoogmerk, zonder dure managers, zonder dure aandeelhouders. … Bravo SP en 50+. … Die de farmacie in bedwang houden (zoals de mutualiteit in Belgie) die daar de pillendraaiers wel in bedwang houden. U zult zien dat de zorgkosten gehalveerd worden, als de marktwerking uit ze zorg verdwijnt. Dat een eigen risico totaal overbodig wordt. We moeten ook af van Rutten, de grote schuldige van alle leed, dat over de bevolking is uitgestort. We moeten af van de VVD de grote vijand van het gewone volk. We moeten ook af van alle meelopers, die aanschurken tegen de VVD. We moeten terugkeren naar samen delen, samen zorgen. … Nederland wordt wakker! …. Kies voor elkaar, niet voor hen.