De inauguratie van Joe Biden: dit kunt u verwachten

De aanloop naar de inauguratie van Joe Biden, de 46ste president van de Verenigde Staten, is allesbehalve vlekkeloos verlopen. Met een ongekende hoeveelheid aan beveiliging en grotendeels zonder publiek is het woensdag 20 januari 2021 dan toch zover. Wat kunt u van deze dag verwachten en hoe kunt u de gebeurtenissen volgen?

Beveiliging na bestorming Capitool

Het is dit jaar vanwege meerdere redenen een ander soort inauguratie dan anders. Na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, waarbij 5 doden gevallen zijn, zijn ongekende veiligheidsmaatrelen genomen rond het parlementsgebouw. De omgeving van het Capitool is al dagenlang afgeschermd met onbeklimbare hekken en militair prikdraad en publiek van buiten is niet meer toegestaan in een grote zone rond het gebouw. De federale regering heeft daarnaast een aantal parken, waaronder het National Mall, en bruggen over de rivier Potomac tussen de staat Virginia en het hoofdstedelijk district afgesloten. Meer dan 10 metrostations in de Amerikaanse hoofdstad zullen bovendien gesloten zijn op de dag van Joe Bidens beëdiging. Airbnb heeft alle reserveringen voor verblijfplaatsen in Washington DC voor de gehele week geannuleerd en luchtvaartmaatschappijen hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen voor vluchten naar de hoofdstad.

Feestelijkheden zonder publiek

Vanwege de coronapandemie zullen de feestelijkheden deze keer grotendeels plaatsvinden zonder publiek. Met het oog op de beveiliging zal dit uiteindelijk minder jammer gevonden worden. Duizenden (Amerikaanse) vlaggen vertegenwoordigen het publiek dat niet aanwezig kan zijn. Wel zijn er muzikale optredens van onder andere Jennifer Lopez en Lady Gaga. Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied. Ook zijn er naar verwachting wel een 1000-tal gasten aanwezig. Het gaat volgens Amerikaanse media vooral om politici en hun gasten.

inauguratie Joe Biden

Trump niet aanwezig

Niet alleen het publiek is afwezig. Ook Trump zal de feestelijkheden niet bijwonen. Naar verwachting woont hij een afscheidsceremonie bij op een luchtmachtbasis, waarna hij met Air Force One naar Florida vertrekt. Het moet nog blijken of de president ook wil breken met een andere traditie: het achterlaten van een handgeschreven brief voor zijn opvolger in het Oval Office. Vertrekkend vicepresident Mike Pence zal wel bij de beëdiging van Biden zijn.

Joe Biden
Lees ook: Wat verandert er met Joe Biden als president van Amerika en hoe zijn de reacties tot nu toe?

1e vrouwelijke vicepresident

Ook de inauguratie van Kamala Harris is uniek voor dit jaar. Zij is de 1e Indiaas-Amerikaanse, de 1e Afro-Amerikaanse en de 1e vrouwelijke vicepresident in de Amerikaanse geschiedenis. Zij staat daarmee naast de tot nu toe oudste president (78 jaar) van de Verenigde Staten.

Zonnig weer

Zelfs het weer doet een duit in het zakje. Het komt niet vaak voor dat de zon schijnt tijdens een inauguratie, maar deze keer naar alle waarschijnlijkheid wel. Er wordt zonnig weer verwacht, bij een temperatuur rond de 4 á 5 graden. Dat is uitzonderlijk en de laatste keer dat dat gebeurd is, is in 1993. Bij de inauguratie van Bill Clinton. De huidige, aftredende president Donald Trump heeft tijdens zijn inwijding in 2016 te maken gehad met koud weer en regen. Daarvoor is het steeds bewolkt of koud geweest, met regen of sneeuw. Het slechtste weer is het tijdens de inwijding van president William Henry Harrison geweest, in 1841. Na 2 uur lang zonder jas en hoed in de ijskou gestaan te hebben heeft de beste man een longontsteking opgelopen, waaraan hij uiteindelijk ook is overleden. Met 32 dagen regeren is hij daarmee de kortst zittende president van de VS ooit.

Live verslaggeving

De inauguratie is vanaf 16.50 uur live te volgen via de NOS op NPO 1 en vanaf 17.45 uur via RTLZ. Nadat opperrechter John Roberts rond 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed heeft afgenomen bij Biden en Harris, houdt de nieuwe president een toespraak. Vervolgens vertrekt het kersverse presidentiële duo naar de begraafplaats Arlington, waar zij een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Ze worden er vergezeld door oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton. Waarna Biden en Harris naar het Witte Huis gaan. De verwachting is dat Biden dan direct de 1e stappen neemt met het terugdraaien van beslissingen van zijn voorganger Trump.

Update 17.50 uur

Inmiddels heeft Joe Biden de eed afgelegd en heeft de Verenigde Staten dus een nieuwe president. Ook vicepresident Kamala Harris is ingezworen. Daarmee is er officieel een einde gekomen aan de ambtstermijn van Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence.

joe biden(Bron: ANP, NOS, RTL Nieuws)

Geef een reactie