excuses aanbieden

Zo kunt u uw excuses het beste aanbieden

Iedereen zit weleens fout. Om op een nette manier uw verlies te nemen kunt u het best uw excuses aanbieden. Maar hoe biedt u uw excuses op de beste manier aan? Dit zijn de ongeschreven regels van het aanbieden van uw excuus.

Laat die ‘maar’ achterwegen

Zeker wanneer u een grote fout heeft gemaakt, of iemand echt heeft gekwetst, kan het soms lastig zijn om nogmaals over hetzelfde onderwerp te moeten beginnen wanneer u uw excuses aanbiedt. Een fout die veel mensen maken is het woordje ‘maar’ achter hun excuus plakken. Daarmee maakt u de situatie vaak lastiger dan deze al is. Houd het excuus daarom zoveel mogelijk bij uzelf en verwijt de ander niet.

Wees oprecht

Een excuus moet wel oprecht zijn, of in ieder geval oprecht klinken. een vluchtige ‘sorry’ of emotieloze ‘het spijt me’ komt vaak niet echt over, waardoor beide partijen waarschijnlijk geen goed gevoel aan het excuus zullen overhouden. Probeer ook geen smoesjes te betrekken in uw excuus, maar wees duidelijk en eerlijk. Een oprecht excuus en een eventuele goedmaker werken namelijk beter dan verschillende kleine smoesjes om uzelf uit de situatie te redden.

Persoonlijk overbrengen

Zorg ervoor dat u uw excuses zo persoonlijk mogelijk overbrengt. Via een berichtje of e-mail komt een excuus namelijk een stuk minder serieus over. Zorg er bij voorkeur voor dat u altijd oogcontact maakt wanneer u uw excuses aan iemand aanbiedt. Maar kan dat niet, dan kan bellen ook al voldoende zijn. Ook daarmee kunt u laten zien dat u echt meent wat u zegt.

Wacht niet te lang

Bied uw excuses zo snel mogelijk aan. Want hoe langer u wacht, hoe lastiger het vaak wordt. Wanneer u uw excuses netjes en tijdig aanbiedt is de kans groter dat alles sneller vergeven en vergeten is.

Excuses aanvaarden

Ook wanneer iemand anders zijn of haar excuses aan u aanbiedt, kunt u ervoor zorgen dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Dit doet u door de excuses direct te aanvaarden en de persoon niet nogmaals op de gemaakte fout te wijzen. Trek dus geen oude koeien uit de sloot en probeer snel weer op een normale manier met elkaar om te gaan.

(Bron: RTL Nieuws, ICM.nl)

Geef een reactie