Veel fouten bij adopties uit Sri Lanka

De adoptiedossiers van kinderen die in de jaren 80 vanuit Sri Lanka zijn geadopteerd, zitten vol fouten. Het tv-programma Zembla meldt dat in bijna driekwart van de gevallen de informatie niet klopt.

Stichting Flash

Zembla is erachter gekomen dat sommige kinderen gestolen zijn uit ziekenhuizen of onder valse voorwendselen zijn weggehaald bij de ouders. Centraal in het onderzoek staat de Nederlandse stichting Flash. Flash regelde tussen 1980 en 1990 de meeste adopties vanuit het Aziatische land. Zij zouden in die tijd onder andere een moeder zwijggeld hebben betaalt nadat zij haar kind terug eiste. In de tijd dat Flash opereerde, zijn enkele duizenden kinderen uit dit land geadopteerd door Nederlanders.

Geen familie

Een voormalig bestuurslid van Flash schat dat slechts 30 procent van de dossiers op orde is. Ook stelt deze persoon dat veel van de kinderen die nu te boek staan als broers of zussen, helemaal geen familie van elkaar zijn.

Illegale praktijken

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RJS) zegt in een reactie dat het risico op illegale praktijken niet uit te sluiten is zodra er geadopteerd wordt uit het buitenland. Daarom adviseren zij Nederlanders om dit niet meer te doen.

De uitzending van Zembla over de adoptiezaken in Sri Lanka, is op 17 mei 2017 om 21:15 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, NOS, RSJ)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Het moet inmiddels iedereen wel duidelijk zijn, dat adoptie uit ontwikkelingslanden, niets meer of minder is, als mensenhandel. Hier in Nederland, wordt ons wijsgemaakt, dat het om weeskinderen gaat, of ongewenste kinderen (gehandicapte kinderen of kinderen met een gedragsstoornis). In werkelijkheid worden kinderen gestolen bij de ouders, of botweg gekocht. Er zijn heel veel ouders, die kinderen verwekken en verkopen aan die z.g. weeshuizen, waarna deze kinderen worden doorverkocht aan adoptieouders in westerse landen. … Stoppen met die handel en alle betrokkenen opsluiten in het gevang. Criminelen zijn het niets eer en niets minder.

  2. pijpie says:

    De reactie van Oosterwijck geeft aan dat zijn kijk op de wereld niet erg ruim is en kennis ontbreekt.
    Wij hebben twee kinderen uit Sri Lanka omdat de Nederlandse overheid de adoptie van Nederlandse kinderen beperkt tot een leeftijd waar opvoeden weinig zin heeft. Voor onze kinderen was er wel een weg terug om de ouders te ontmoeten. Het hele verhaal over de gang van zaken bij organisaties is uit zijn verband getrokken. Dat er dingen niet gezegd worden heeft ook met privacy te maken en gaat een ander dus niets aan. Zo worden er meer dingen opgeblazen alsof het een misdrijf is. Als je goed naar de achtergronden kijkt is er niets mis met adoptie.