Duur 02:22
Gepubliceerd op 21 december 2016

Rollenspel helpt demente ouderen

Vitale ouderen die met een rollenspel het leven van hulpbehoevende ouderen in verpleeghuizen een beetje mooier maken. Het is een initiatief van theatergroep Veder uit Amsterdam. Zij hebben ontdekt dat ouderen met dementie door muziek en toneel weer openstaan voor leuke dingen. Naast de inzet van professionele acteurs wil de theatergroep daar nu ook oudere vrijwilligers voor opleiden.

Rolspelacteurs

Meer dan de helft van de ouderen met dementie in verpleeghuizen komt door apathisch gedrag in een isolement terecht. Verplegend personeel heeft door gebrek aan tijd of noodzakelijke kennis niet de handvatten om hierin op korte termijn verandering te brengen. Mede hierdoor brengt deze kwetsbare groep noodgedwongen de dag in volkomen passiviteit door. Theatergroep Veder heeft een methode ontwikkeld om deze groep wel te bereiken. Zij leiden oudere vrijwilligers, die vanuit een persoonlijke achtergrond ervaring hebben met dementerende ouderen, op tot therapeutische rolspelacteurs.

De Veder Methode

Het is wetenschappelijk bewezen dat door gebruik te maken van muziek en theater de dementerende ouderen gemakkelijker openstaan voor herinneringen en belevenissen uit hun voorgaande jaren. Door het rollenspel wordt de geest geprikkeld en geactiveerd om weer actiever aan het dagelijks leven in een verpleegtehuis mee te doen. Uit onderzoek naar de Veder Methode is onder meer gebleken dat ouderen met dementie na afloop van de voorstelling nog minimaal 2 uur alerter zijn dan normaal het geval is en open staan voor contact en andere activiteiten.

Theater Veder is op zoek naar vrijwilligers. Op de website van Veder is te lezen hoe u de opleiding tot rolspelacteur in zijn werk gaat en hoe u zich kunt aanmelden.

Dit onderwerp wordt besproken in Hallo Nederland op 21 december 2016.

Geef een antwoord

Reactie

  Peter PRMS says:

  Hallo mensen volgens Alzheimer Nederland, geeft geeft wietolie verbetering in de hersenen, zie 8-september 2015 op de website van Alzheimer Nederland, en zouden ze dat eens moeten proberen bij die mensen.
  Even google, Ziekte van Parkinson en Cannabis.
  ,, ,, Ziekte van Lyme en Cannabis.
  ,, ,, Multiple Sclerose en Cannabis.
  Groet Peter.

Bekijk ook

Meer