Fietsen voor Alzheimer

Omroep: MAX

Duur: 0:02:14

Uitzending: do 21 sep 2017 00:00

Fietsen voor de Ziekte van Alzheimer

In de dagen rond Wereld Alzheimer Dag (21 september) worden er verschillende activiteiten georganiseerd om meer aandacht te vragen voor deze ziekte. Een van die activiteiten is de fietstocht 2bike4alzheimer die wordt gefietst op 23 en 24 september en waaraan ook mensen met dementie meedoen. In Hallo Nederland bereiden een paar deelnemers zich alvast voor.

2bike4alzheimer

In de uitzending van 21 september fietst de verslaggever mee met 2 dementerende fietsers en hun mantelzorgers. In het weekend van 23 en 24 september doen zij mee aan de zesde editie van de tocht, die in totaal 400 kilometer beslaat. Deze 400 kilometer wordt in 5 etappes van 80 kilometer gereden in de buurt van Amersfoort. Aan 2bike4alzheimer doen in totaal 23 mensen met dementie mee die maximaal 12 kilometer fietsen. Er rijdt ook een bus mee die de mensen kan opvangen als zij het fietsen niet meer volhouden. Zij leggen de tocht uiteraard niet alleen af, maar doen dit samen met een begeleider.

Fietsen voor een goed doel

Naast dementerenden, kunnen ook mensen zonder alzheimer meedoen aan de tocht. Zo’n team bestaat uit minimaal 4 mensen die in paren fietsen en elkaar afwisselen. Het streven is om per team zeker 80 kilometer af te leggen, maar meer mag natuurlijk altijd. Iedere groep kan zich laten sponsoren. Al het geld dat hiermee wordt opgehaald, gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar de Ziekte van Alzheimer.

Autorally voor dementerenden

Naast deze activiteit, organiseert Alzheimer Nederland ook nog andere activiteiten om meer aandacht voor dementie te vragen. Zo is er op 24 september 2017 een autorally speciaal voor mensen met dementie. Zij kunnen zich op deze dag samen met hun mantelzorger laten vervoeren door de eigenaar van een oldtimer. In de auto’s maken de dementerende een korte tourrit door Brabant.

Meer informatie over deze en de overige activiteiten vindt u op de site van Alzheimer Nederland.

Hallo Nederland

De reportage van Hallo Nederland over 2bike4alzheimer ziet u op 21 september 2017 om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, woordvoerders Alzheimer Nederland, website Alzheimer Nederland)
(Foto door Ben Reerink)

 

Geef een reactie