Duur 21:23
Gepubliceerd op 20 november 2015

Ouderenopvang Dumbrava

Roemenië behoort sinds 2007 bij de Europese Unie. Dit zou moeten betekenen dat de zorg voor zieke ouderen sindsdien beter is geregeld. Maar niets is minder waar. De zorg voor de ouderen in de regio Oradea komt bijvoorbeeld volledig neer op Viorel Pasca. Hij startte in 2006 samen met zijn vrouw een opvang voor dakloze ouderen. Maar het aantal ouderen dat op straat leeft neemt toe. 

Viorel en Florica Pasca

In 2011 bezoekt MAX Maakt Mogelijk het woonerf van de familie Pasca in Roemenië. Ze wonen daar te midden van 65 ouderen die zijn opgevangen in gebouwtjes op het erf. Het echtpaar Viorel en Florica Pasca heeft zich het lot van deze ouderen aangetrokken die noodgedwongen op straat leefden. Zonder de hulp van deze familie hadden de ouderen de winter op straat niet overleeft. Samen met MAX Maakt Mogelijk lukt het om de ouderenopvang op te knappen en uit te breiden. Een eetzaal, bedden, een keuken, sanitaire voorzieningen en verwarming voor in alle vertrekken is nu aanwezig. Voor 90 ouderen biedt de familie Pasca zorg en onderdak.

Niet genoeg

Het aantal ouderen dat hulp nodig heeft loopt nog altijd op. Viorel wil het huis naast de huidige opvang kopen en inrichten om nog eens 20 ouderen een dak boven het hoofd te bieden. Het gaat hierbij vooral om de ouderen die na een ziekenhuisopname zonder enige medische zorg op straat worden gezet. Deze mensen hebben geen huis waar ze naar toe kunnen of familie die hen kan helpen. Deze ouderen hebben dringend hulp nodig. Zij hebben recht op een menswaardige oude dag in plaats van te sterven op straat. U kunt MAX Maakt Mogelijk en de familie Viorel steunen bij de realisatie van dit tehuis.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting MAX Maakt Mogelijk.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Gelukkig heb ik een goed gevoel bij de hulpacties van omroep Max. … Vooral de hulp in Moldavie en Roemenie spreken me erg aan. … Bij veel hulporganisaties heb ik mijn twijfels. Ik vermoed, dat het merendeel van de opgehaalde gelden, wordt gebruikt voor huisvesting van de stichting, salarissen van het bestuur en de rest van het geld gebruikt wordt om te beleggen. Ik heb eens een fondsenboek ingezien, waar alle tegoeden van hulporganisaties in worden vermeld. Er stonden miljarden op de bankrekeningen. Ik denk dat zoiets niet mogelijk moet kunnen zijn, … als je geld inzamelt voor hulp, dan moet die hulp ook gegeven worden en niet op een bankrekening gestald worden. … Daarom heb ik besloten om zelf een hulpdoel te kiezen. Het is een Oma in Armenie, die haar kleinkinderen opvoed, omdat de moeder in Europa woont en de vader geheel uit beeld is, vanwege alcoholisme. Ik besteed ongeveer één maandsalaris, van mezelf, per jaar (€1800) aan die familie, waarvan de helft in contant geld en de andere helft aan kleding en studiemateriaal. Oma heeft een pensioen van €60 per maand en de moeder van de kinderen, stuurt ongeveer €60 per maand voor ondersteuning. Een normaal noodzakelijk inkomen, voor de basisbehoeften, in Armenie is ongeveer €150. Met deze gezamenlijke hulp kan de familie goed leven en de kinderen naar school, muziekles, schaakles en een sportvereniging. Zelfs één keer per jaar op vakantie, naar de Zwarte Zee, in Georgie. En ik weet zeker dat alle hulp goed besteed wordt voor het doel waarvoor het is gegeven. En niet, zoals bij die hulp aan Afrikaanse landen, in verkeerde handen valt. … Ik ben nu zelf senior en ik kan me herinneren, dat mijn oma (60 jaar geleden) al geld spaarde voor de arme zwartjes. .. Als ik zie wat er van die arme zwartjes geworden is, … ze zijn nog armer geworden, na 60 jaar hulp. Mag ik dan concluderen dat er iets niet klopt?

Bekijk ook

Meer