Opa’s en oma’s belangrijk voor leesliefde kleinkinderen

Zelf werden ze niet vaak voorgelezen, maar de huidige opa’s en oma’s lezen hun kleinkinderen graag en vaak voor. En wat blijkt, senioren die van lezen houden, hebben kinderen en kleinkinderen die ook van lezen houden. De leesliefde wordt van generatie op generatie doorgegeven.

8 op de 10 kleinkinderen wordt voorgelezen

Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder ruim 500 senioren blijkt dat 55 procent van de huidige opa’s en oma’s hun kleinkinderen voorlezen, terwijl dat in hun tijd door hun eigen ouders – overgrootouders van de huidige kleinkinderen – maar in 4% van de gevallen gedaan werd. Het aantal voorleesmomenten is gedurende 3 generaties maar liefst verveertienvoudigd. Waar slechts 2 op de 10 van de huidige generatie senioren werd voorgelezen toen ze klein waren, is het aantal voorgelezen kinderen anno 2016 gestegen tot bijna 8 op de 10.

Taalontwikkeling

Bijna de helft (42 procent) van de ouderen vindt dat het ook een taak van de grootouders is om voor te lezen aan de kleinkinderen. Eenzelfde aantal koopt vaak een boek voor hun kleinkinderen. Het zal geen verrassing zijn dat de overgrote meerderheid van de huidige generatie senioren (69 procent) nog altijd de voorkeur geeft aan papieren exemplaren. Ruim 9 op de 10 senioren vindt het heel belangrijk dat er wordt voorgelezen aan kinderen, omdat het goed is voor de algemene- en taalontwikkeling, de creativiteit en inlevings- en voorstellingsvermogen.

Jip en Janneke

ANPFOTO TJAPKO DE HEUS

Al decennia lang is Jip en Janneke het populairste voorleesboek. De huidige generatie senioren las Jip en Janneke voor aan hun eigen kinderen en doet datzelfde nu bij hun kleinkinderen. Op de 2e plek stond voorheen Pinkeltje, gevolgd door de sprookjes van Grimm en Dahl. Het favoriete boek van de huidige generatie senioren in hun jonge jaren is Arendsoog en witte veder, gevolgd door Dik Trom.

Kinderboekenweek

Tijdens de 62e editie van de Kinderboekenweek staan dit jaar opa’s en oma’s centraal, onder het motto ‘Voor altijd jong’. Het literaire kinderfeest begint woensdag 5 oktober 2016 en duurt nog tot en met 16 oktober. Grootouders spelen volgens de organiserende stichting CPNB een belangrijke rol in het leven van kinderen en in kinderboeken.

Wat is uw favoriete voorleesboek voor de kleinkinderen?

(Bron: ANP)

Geef een reactie