Mannen worden steeds later vader

Steeds meer kinderen worden geboren met een vader ouder dan 40 jaar. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds later vader

1 op de 6 baby’s heeft tegenwoordig een vader van 40 jaar of ouder, aldus het CBS. In 2015 zijn 170.500 baby’s geboren in Nederland. De vader van 16 procent van deze kinderen was 40 jaar of ouder. 20 jaar geleden lag dit aantal nog op nog 10 procent. Slechts een klein deel van de vaders is boven de 50. 2500 baby’s hadden vorig jaar een vader van 50 jaar of ouder.

Record

Mannen die in 2015 vader werden waren gemiddeld 34,1 jaar oud. Bij het eerste kind waren ze gemiddeld 32,5. Die leeftijd ligt een jaar hoger dan twintig jaar geleden, maar is de afgelopen jaren vrijwel niet veranderd. In 2015 was een vrouw die voor het eerst moeder werd gemiddeld 29,6 jaar oud, een record volgens het CBS. De leeftijd van alle vrouwen die dat jaar moeder werden lag op 31,1 jaar.

Onzekere situaties

Volgens Renske Keizer, hoogleraar vaderschap, worden mannen steeds later vader vanwege de onzekere situaties in het leven van de man. “Als iemand bijvoorbeeld geen vast contract heeft en daardoor geen stabiele financiële situatie, wordt er sneller gekozen voor het uitstellen van het vaderschap”, legt Keizer uit. “Dan wacht hij op meer stabiliteit en neemt hij kinderen als hij zekerder is van bepaalde zaken als een relatie of inkomen.” Of dat een bewuste keuze is, weet Renske Keizer niet. “Het kan ook gewoon zo lopen. Misschien wil hij wel kinderen, maar krijgt hij geen vast contract of strandt zijn relatie.”

Financiële zekerheid

Dat mannen op latere leeftijd vader worden heeft voor- en nadelen. “Als oudere vader heb je vaker een stabiele financiële situatie en een stabieler gezinsleven. Dat is beter voor de ontwikkeling van het kind. Maar als oudere vader ben je wel minder actief. En een kind heeft bijvoorbeeld het stoei-gedrag van een vader nodig. Het stoeien met een kind, wat een vader vooral doet, heeft een positief effect op de sociale emotionele ontwikkeling.” aldus Renske Keizer. Moeders spelen namelijk op een andere manier met kinderen, blijkt uit onderzoek. Waar vaders vaker stoeien, spelen moeders volgens meer doen-alsof-spelletjes. Zij gaan vaker thee drinken met hun kinderen, of prinsesje spelen. Vaders maken gebruik van fysiek spel en zo leren ze hun kinderen hoe ze in bepaalde situaties moeten reageren.”

(Bron: ANP, NOS)

Geef een antwoord

Reactie

  Parhesia says:

  Ja,..wat zijn de wezenlijke reden om wel/niet voor vader/moederschap te kiezen.In onze tijd kwam het nog voor “een moetje”trouwen was een logische stap naar meer verantwoording nemen.Ook weten dat salaris over meer gezinsleden moest worden verdeeld.Leren om afstand te doen van persoonlijke wensen was noodzakelijk geworden.
  Naar alle verworvenheden in deze tijd-waarbij veel zelfregulering bij gezinsuitbreiding mogelijk blijkt-zoveel temeer overwegingen bij jonge stellen om de stap naar ouder ouderschap te nemen.Niet zelden omdat men individueel nog meer wil, er lijkt een zucht naar”het leven uitbuiten in de ruimste zin v.h. woord”waarbij kinderen NEMEN voor velen tot sluitpost is geworden.De zelfzuchtigheid speelt ook hierbij de boventoon, van status/materiële belangen afzien eveneens.

  Met 40jaar een kind nemen/krijgen is een opgave die door ’n ieder anders zal worden ervaren.Maar als ouder ben je biologisch al aardig opweg opa te gaan worden,je kinderen gaan puberen als je zelf in de midlife terecht komt, lijkt me toch teveel v.h. gedoe!!
  Wanneer je jong ouderschap beleeft, is het opa/oma zijn ook nog jong te beleven,je geeft de levenservaring zo vroeger door aan de volgende generatie met gezonde dynamiek naar gelang mogelijkheid en leeftijd!

  De biolochischeklok in al zijn facetten zou men liever niet schuwen.de trent v.d. zekerheid zoeken in maatschappelijk opzicht?,.. och wat maakt geluk!!Kinderlijke wijsheid horen, wonderlijk,…alsof God tot je spreekt, dat nieuwe kleine mens beleven omringt met noodzakelijke zorgzaamheid.
  Ps:dat minder op jezelf gericht zijn, met al die tegenstrijdige belangen,..we mogen ervan proberen te genieten,..maar geluk,…je ontmoet het in kinderen!Vroeg beginnen niks mismee!!Gewoon doen,niet zo bang zijn voor” het echte leven”heb vertrouwen het komt je uiteindelijk ten goede.