Jarige Zonnebloem nog altijd hard nodig

De Zonnebloem is jarig! De vrijwilligersorganisatie bestaat dit jaar 70 jaar. En wie denkt dat de inzet van de Zonnebloem overbodig is, heeft het mis. Want meer dan ooit is de hulp van al die vrijwilligers hard nodig. 

Alex Wayenberg

Stichting de Zonnebloem wordt officieel op 17 januari 1949 opgericht.  Het initiatief voor de stichting komt van radiomaker Alex van Wayenberg. Op Radio Herrijzend Nederland presenteert hij een radioprogramma speciaal voor zieken en gehandicapten. Hij noemt het programma Radioziekenbezoek de Zonnebloem. Hij kiest voor de zonnebloem om de bijzondere eigenschappen van de bloem, want die richt zich altijd naar de zon. Het programma groeit uit tot meer dan een radioprogramma en in 1949 wordt uiteindelijk de stichting opgericht. Begin jaren 50 wordt het eerste werkcentrum in Utrecht geopend en worden de eerste stappen gezet naar het werven van fondsen. In 1962 wordt de eerste vakantie georganiseerd. Het doel van de vakantie is om zieken uit hun dagelijkse sleur te halen en de vaste verzorgers even wat lucht te geven. Namens de Zonnebloem zijn er 38.000 vrijwilligers actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad in Nederland. Jaarlijks maken 112.000 mensen gebruik van de diensten van de stichting. En ook in 2019 is het doel nog steeds hetzelfde: mensen aangesloten houden bij de maatschappij.

Met de tijd mee

Hoewel veel van de mensen die meegaan met de uitjes ouder zijn, gaan de activiteiten van De Zonnebloem met hun tijd mee. De oudere generatie van nu heeft al veel gereisd en zijn veel mondiger dan de generatie ervoor. Zij willen er graag zelfstandig op uit. Voor hen is een Zonnebloemauto te huur. In deze auto kan een rolstoel vervoerd worden en kan iemand verder zelfstandig op reis.

Daarnaast speelt de stichting ook een adviserende rol. Zo adviseren zij vrijetijdslocaties als de Efteling, Madurodam en diverse musea over hun toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. “Veel bedrijven of attracties denken dat ze goed toegankelijk zijn maar dat is niet zo. Mensen durven er niet op uit omdat ze bang zijn voor problemen met toegankelijkheid”, aldus directeur Marc Damen.

Jubileumjaar

Op donderdag 17 januari 2019 viert de Zonnebloem haar 70-jarig jubileum. Dit laat de vrijwilligersorganisatie natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Het hele jaar viert de organisatie deze mijlpaal samen met de 38.000 vrijwilligers en 112.000 activiteiten- en vakantiedeelnemers. De Zonnebloem start met de Week van het Bezoekwerk van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 januari 2019. In het voorjaar volgen de 70 zorgeloze Zonnebloemdagen en in september staat het vakantieschip van de Zonnebloem in de belangstelling tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De vereniging sluit het jubileumjaar af op de Nationale Vrijwilligersdag in december.

Wilt u aan de slag als vrijwilliger of weten wat de Zonnebloem voor u kan betekenen? Kijk dan op de website.

(Bron: ANP/De Zonnebloem)

Geef een reactie