Duur 02:17
Gepubliceerd op 6 maart 2018

Inloophuizen bieden kankerpatiënten en hun naasten veel steun

Wie geconfronteerd wordt met kanker gaat een onzekere tijd tegemoet. Niet alleen de patiënt zelf, maar ook de naasten. Om een plek te bieden waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten zijn er op veel plekken in Nederland inloophuizen opgericht. Bij Hallo Nederland legt Shosha Lissauer, initiatiefnemer van Inloophuis Amstelveen, uit wat een inloophuis biedt.

Inloophuis Amstelveen

Shosha Lissauer is zelf ex-borstkankerpatiënte. Zij weet als geen ander hoe zwaar de behandelperiode is voor zowel de patiënt als de omgeving. Daarom heeft zij Inloophuis Amstelveen opgezet. Een warme plek waar iedereen die met kanker in aanraking komt 2 keer in de maand terecht kan. Het valt haar op dat het bij veel mensen onbekend is dat er inloophuizen zijn, terwijl er verspreid over Nederland inmiddels al tientallen vestigingen zijn. Het is haar streven meer bekendheid te geven aan inloophuizen.

Inloophuis De Kraanvogel in Amsterdam

Shosha is ook betrokken bij inloophuis De Kraanvogel in Amsterdam. Een plek waar mensen terecht kunnen als zij ziek zijn (geweest), maar ook degenen die iemand hebben die kanker heeft of eraan is overleden. Er kunnen ervaringen worden gedeeld, aan activiteiten worden meegedaan of energie worden opgedaan door juist even niet met de ziekte bezig te zijn. Ze zijn naarstig op zoek naar een nieuwe locatie, want op de huidige plek moeten ze weg. Dat is nog niet zo eenvoudig, want de nieuwe plek moet opnieuw laagdrempelig zijn. Zodat veel mensen naar binnen zullen stappen.

Gemiste kans

Shosha had in de tijd dat zij ziek was graag een inloophuis bezocht, maar wist niet van het bestaan af. Ze hoopt dat huisartsen mensen gaan informeren over het bestaan van de inloophuizen. Dat doen ze nu niet en dat vindt ze een gemiste kans. Ook hebben inloophuizen het moeilijk, omdat ze het financieel vaak maar net redden. Gelukkig heeft inloophuis Amstelveen vanuit de gemeente nu wat subsidie gekregen, omdat zij het belang van inloophuizen ook inzien, maar veel inloophuizen zijn afhankelijk van giften en vrijwilligers.

Dit onderwerp wordt op dinsdag 6 maart 2018 besproken in Hallo Nederland om 18.30 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer