Een vleugel in een kerk, zo kan een koffieconcert eruit zien.

Gratis koffieconcerten om eenzaamheid te bestrijden en samenzijn te bevorderen

Gaat u niet zo vaak (meer) op pad, maar zou u wel graag leeftijdsgenoten ontmoeten? Voor wie van een bakje koffie en klassieke muziek houdt, is er een uitkomst. Op meerdere locaties in Nederland worden er maandelijks gratis koffieconcerten gehouden.

Muziek raakt, ontroert en maakt blij

De Stichting Koffieconcerten gunt dat iedereen in aanraking kan komen met klassieke muziek. “Omdat we hopen dat muziek u raakt, ontroert, blij maakt, een moment van intens geluk bezorgt.” Het idee is ontstaan door artistiek leider en pianist Wouter Harbers.

Klein begin voor de koffieconcerten

In 2014 zoekt Wouter een studieplek in Zeist, waar hij kan oefenen met pianospelen. Hij komt terecht in het Torenlaan Theater. Als dank voor het gebruiken van de ruimte en de vleugel, geeft hij op een woensdagochtend in 2015 een klein koffieconcert. Er ontstaat een bijzondere sfeer en iedereen is enthousiast.

Inmiddels op 12 locaties koffieconcerten

In de jaren daarna breidt hij het concept uit. Amersfoort en Putten komen erbij. Wanneer ook die zalen meteen uitverkopen, gaat de bal rollen. Inmiddels zijn er in 12 plaatsen in Nederland koffieconcerten: Amerongen, Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Heino, IJhorst, Kampen, Putten, Zaandam, Zeist, Zierikzee en Zwolle. 11 kerken en 1 kasteel openen de deuren voor bezoekers. De locaties variëren van plek voor 135 mensen, tot 1.300. Sinds september 2023 zijn er bewust ook wat grotere locaties bijgekomen, om verder te kunnen groeien.

Reserveer online uw gratis kaartje

De concerten zijn op maandag, dinsdag of woensdag in de ochtend of middag. Wouter is hier zelf altijd bij als pianist en soms schuiven andere muzikanten aan. Gevraagd wordt om vooraf via de website een plek te reserveren. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar zo voorkomt de stichting dat u aankomt en er geen plek meer is. Een gewenste dag en locatie kan dus al vol zitten.

Eenzaamheid bestrijden en samenzijn bevorderen

Tijdens de koffieconcerten leren mensen elkaar volgens de stichting kennen. En dat is wat ze graag willen. Eenzaamheid onder senioren bestrijden en samenzijn bevorderen. “Ik zie veel mensen die de hele dag in hun appartementje televisie zitten te kijken. Wat kun je dan doen om de mensen iets waardevols te geven?”, vroeg Wouter zich af. “Voor veel mensen is dit echt een uitje. Sommigen worden met een busje opgehaald thuis en gaan dan na het concert met elkaar iets eten. Een soort mini-vakantiegevoel krijgen ze dan.”

Reacties van bezoekers

Wouter staat zelf na afloop van het concert bij de deur. Het is een mooi contactmoment voor hem. “Het is prachtig om te zien dat mensen er echt blij van worden. Muziek raakt en dat gebeurt volop.”

Elke maand een ander thema koffieconcert

De stichting werkt met verschillende thema’s voor de concerten. In december zijn er feestelijke kerstconcerten, januari staat in het teken van verzoeknummers van Chopin. Na 2 succesvolle try-outs, wordt dan voor het eerst wat actiever de interactie gezocht met het publiek. In februari staat de Schubertiade centraal. De concerten gaan door tot eind april 2024. Dan is er even een stop en gaan ze in september 2024 weer verder met een nieuwe reeks.

(Bron: Stichting Koffieconcerten, Wouter Harbers. Foto, ter illustratie: Nicolas Becker/Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    W.Lepelaers-Heere says:

    Wouter komt al sinds een paar jaar in de Bullekerk van Zaandam, en ik ook. Het zijn werkelijk heerlijke ochtenden en de kerk is dan ook vol. Puur genieten!!!