Eenzaamheid groot risico

Na het overlijden van een dierbare, een scheiding of ontslag kan het leven zo ingrijpend veranderen dat eenzaamheid toeslaat. Een depressie ligt dan op de loer en onderzoek toont aan dat het risico op een hartaanval of beroerte hoog is bij deze groep.

Half miljoen eenzamen

In Nederland voelt bijna een half miljoen mensen zich eenzaam. Een groot gedeelte van deze groep bestaat uit mannen die ouder zijn dan 75 jaar. Recent onderzoek van de universiteit van York toont aan dat eenzame mensen een verhoogd risico hebben op een hartaanval van 30 procent. Bij beroertes zorgt eenzaamheid zelfs voor een hoger risico van 32 procent.

Ongezonde levensstijl

De onderzoekers bekeken 23 bestaande studies, waarbij 181.000 gezonde mensen waren betrokken. Onderzoeker Nicole Valorta: “geïsoleerde of eenzame mensen zijn sneller geneigd om niet fysiek actief te zijn, te roken, niet naar een dokter te gaan en minder gezond te eten. Ook hebben ze een grotere kans op obesitas.” Doordat eenzaamheid het immuunsysteem beïnvloedt kan het lichaam minder goed met de situatie om gaan. Eenzaamheid heeft ook psychologische gevolgen, men voelt zich vaker angstig of heeft depressieve gevoelens.

Onopgemerkt

Eens in de zoveel tijd komt het schokkende nieuws voorbij van mensen die maanden of zelfs jaren na hun dood gevonden worden. Hun leven verliep zo eenzaam dat het kon gebeuren dat hun dood onopgemerkt bleef. In het geval van een hartaanval of beroerte is er meestal ook nog eens niemand in de buurt die alarm kan slaan of reanimatie kan toepassen.

Nooit Meer Alleen

In 2015 volgde Omroep MAX het leven van 5 eenzame mensen in het programma ‘Nooit Meer Alleen’. De afleveringen kunt u nog bekijken. En MAX 50plusnet biedt u een platform om op een laagdrempelige manier mensen te ontmoeten met dezelfde interesses.

(Bron: nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. crista says:

    Het programma “nooit meer alleen” was echt heel goed en interessant voor senioren, het zal zeker veel mensen hebben geïnspireerd. Helaas als je senior bent met een aantal aandoeningen dan kan je er helaas niet veel mee doen. Dat is des te schrijnender omdat eenzaamheid nog erger is aangezien het nog veel moeilijker wordt om ergens naartoe te gaan.

  2. Karl Valkig says:

    Aan eenzaamheid moet je wat doen. http://www.samentegeneenzaamheid.nl