Coming Out Dag

Coming Out Dag 2016

Ieder jaar is het op 11 oktober Coming Out Dag. Op deze dag besteden we aandacht aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen.  Coming Out Dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

In Nederland heeft 6% van de volwassen vrouwen en 7% van de volwassen mannen een homo- of biseksuele identiteit. Nederland staat bekend als een van de meest tolerante landen ten aanzien van LHBT’s. Maar in hoeverre worden zij echt geaccepteerd door de Nederlandse bevolking? Bijna iedereen in ons land vindt dat homo’s en lesbische vrouwen mogen leven zoals zij zelf willen. Het wordt lastiger wanneer het bijvoorbeeld over hun eigen kind gaat of als er LHBT-gedrag in de openbare ruimte zichtbaar is. Ook onder specifieke groepen blijft de
acceptatie achter. Dit geldt onder meer voor jongeren, 70-plussers, religieuze mensen en mensen afkomstig uit etnische minderheidsgroepen.

Homoseksualiteit onder ouderen

Een coming out is voor LHBT-ouderen vaak een hoge drempel. Ze houden hun gevoelens vaak voor zich, omdat hun seksuele voorkeur door veel leeftijdsgenoten als raar wordt gezien. Deze ouderen hebben hierdoor vaker een klein netwerk, er is meer sprake van eenzaamheid of zelfs een sociaal isolement. Volgens seniorenadviseur en aandachtsfunctionaris voor LHBT ouderen Willem Hazeleger is aandacht voor deze ouderen hard nodig. “Wat je ziet is dat LHBT-ouderen vaak terug de kast ingaan. Ze hebben bijvoorbeeld een relatie gehad en veel samen gedaan. De partner overlijdt of wordt opgenomen in een tehuis. Ze hebben een klein of geen netwerk of vrienden wonen verder weg. Openlijk uitkomen voor het LHBT-zijn is er niet meer bij, er zijn veel schaamtegevoelens.” Maar het gaat niet alleen om gevoel van schaamte: “Ik kom ook veel ouderen tegen die als LHBT in een tehuis komen wonen en aanvoelen dat er in en rond hun nieuwe woonplek geen ruimte is voor openlijk LHBT zijn. Dan houd je het wel voor je wat je ware gevoelens zijn”, aldus Willem.

Geen onderwerp van gesprek

De ouderen van nu zijn opgegroeid in een tijd waarin seksuele diversiteit geen onderwerp van gesprek was. Sterker nog: de huisarts of de omgeving noemde het vaak een ziekte. Praten over LHBT was er niet bij. Willem: “Roze zeventig plussers zijn vaak ‘gewoon’ getrouwd. Hun coming out, als die er al was, vond vaak plaats op middelbare leeftijd. Vaak ging hieraan een scheiding en breuk met hun omgeving aan vooraf. Er zit veel pijn en verdriet bij deze mensen.” Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel onder LHBT-ouderen. Willem: “Ik zie veel strijdbaarheid bij roze veertigers en vijftigers. Je merkt dat zij zijn opgevoed met meer seksuele vrijheid. Zij staan ook meer open voor contact met andersgestemden en zijn minder terughoudend in contact en hun coming-out.”

Acceptatie voor roze 50-plussers

Gelukkig hebben de meeste roze 50-plussers een mooi leven en een goede vriendenkring. Toch hebben relatief veel oudere LHBT’s last van eenzaamheid, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben waarop ze kunnen terugvallen. In ouderenzorginstellingen zijn LHBT’s namelijk vaak onzichtbaar, is homo-, bi- en transseksualiteit onbespreekbaar, vinden pesterijen plaats en gaan mensen soms zelfs terug de kast in. COC Nederland ondersteunt mensen die zich inzetten voor een betere leefsituatie, een goede psychische en fysieke gezondheid en het welzijn van roze 50-plussers. Meer over de activiteiten van COC Nederland – 50 plus vindt u op de website.

Coming Out Dag

Ter gelegenheid van Coming Out Dag hijsen een recordaantal gemeenten, provincies en de ministeries van OCW en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regenboogvlag. Behalve dat worden er door het hele land Coming Out Dag-activiteiten georagniseerd. Meer hierover vindt u op de website van COC Nederland.

(Bron: coc.nl, movisie.nl)

Geef een reactie